Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy margarynę oraz śmietanę.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dosypujemy do masy z żółtek i margaryny. Ciasto powinno mieć gładką i miękką strukturę.
Jabłka myjemy i obieramy, ścieramy na wiórki, zalewamy winem i dusimy około 5 minut w międzyczasie dodając masło.
Ciasto należy podzielić na dwie części w proporcji 3/4-1/4. Większą porcją wyklejamy blachę- może być prostokątna jak i tortownica. Jabłka wykładamy na spód. Do reszty ciasta dosypujemy 3-4 łyżki grubo ziarnistego cukru- białego, brązowego lub cynamonowego jeśli taki macie i zcieramy na tarce na wierzch ciasta. Powstanie pyszna kruszonka.
Ciasto pieczemy około 50 minut w temp. 180*C, do uzyskania złotego koloru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz