W rondelku powoli gotujemy śmietankę z białym
cukrem i wyłuskanymi ziarenkami z przeciętej wzdłuż laski wanilii. Gdy
zacznie się gotować na brzegach, zdejmujemy z ognia i lekko studzimy.
Żółtka
ubijamy. Dolewamy ciepłą śmietanę z
cukrem, po łyżce, za każdym razem mieszając, jednocześnie starając się
nie napowietrzać kremu. Ma on być gładki, sztywny i błyszczący a nie
puszysty.
Napełniamy foremki, wlewając krem przez sitko.
Wstawiamy na 50 minut do piekarnika, nagrzanego do 100 stopni.
Ostudzony krem schładzamy w lodówce przez minimum 5 godzin lub najlepiej przez całą noc.
Każdy
krem posypujemy 1 łyżką brązowego cukru i karmelizujemy, aby cukier lekko się zarumienił oraz utworzyła się charakterystyczna
skorupka.
Do karmelizacji cukru można użyć specjalnego palnika. Ja swój krem
włożyłem pod mocno rozgrzany grill w piekarniku. Rozgrzałem tylko górną
spiralę i zapiekałem krem przez chwilę. Pod dobrze rozgrzanym grillem,
już nawet po 15 sekundach, cukier może się zacząć przypalać. Wtedy krem
będzie gorzki i niesmaczny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz