piątek, 20 lutego 2015

Naleśnikowa Quesadilla

Składniki:
  • 2 jajka
  • 2 kubki mąki
  • 4 kubki gazowanej wody mineralnej
  • 4 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • 1 puszka słodkiej kukurydzy
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 średniej wielkości filety z piersi kurczaka
  • słodka papryka
  • 4 łyżki czerwonego octu winnego
  • 40 dkg dobrej jakości sera żółtego, ja używam 20 dkg edamskiego i 20 dkg cheddar
Przygotowanie:
  • jajka, szczyptę soli oraz odrobinę pieprzu ubijamy mikserem na puszystą masę, przesiewamy 1,5 szkl mąki, dolewamy wodę oraz olej. Ciasto powinno mieć lejącą konsystencję, jeśli jest zbyt gęste dolewamy wody
  • ciasto odstawiamy
  • fileta myjemy, osuszamy, rozbijamy, kroimy w niewielkie kosteczki, oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy octem winnym, panierujemy w mące wymieszanej ze słodką papryką
  • kukurydzę odsączamy, szczypiorek siekamy, ser ścieramy na tarce o szerokich oczkach
  • Na patelni podgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego, wylewamy porcję ciasta i kolejno smażymy naleśniki. Podane proporcje wystarczą na 5 porcji naleśnikowego Quesadilla
  • Kurczaka smażymy na dosyć głębokim, gorącym oleju na złoty kolor, wyciągamy i układamy na desce przykrytej ręcznikiem papierowym.
  • Naleśniki układamy na stosiku, odwracamy wystudzonymi do góry, układamy po 3 kawałki kurczaka, posypujemy kukurydzą, szczypiorkiem oraz serem.
  • Przykrywamy drugim naleśnikiem i kładziemy na gorącej suchej patelni, najlepiej tej samej, a której smażyliśmy naleśniki, zapiekamy z dwóch stron
  • Zdejmujemy z patelni, kroimy na 6 trójkącików, serwujemy na gorąco lub na zimno, z sosem barbecue lub posmarowane śmietaną i oprószone szczypiorkiem i świeżo mielonym pieprzem. PYCHOTA!


P.S
  • Pomysł idealnie sprawdzi się jako Sylwestrowa Przekąska:)