polędwiczkę myjemy, osuszamy i oczyszczamy. roimy w talarki grubości około 1cm. Lekko spłaszczamy palcami.
Oprószamy solą, pieprzem i posiekanymi pistacjami i skórką z cytryny,
podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy po 2 minuty z każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, odstawiamy na 10 minut po czym zapiekamy przez około 10-15 minut
przygotowujemy sos- cebulkę i suszone pomidorki oraz kilka orzeszków siekamy w kosteczkę.
cebulę wrzucamy na masło i podsmażamy, dorzucamy orzeszki i pomidory
całość zalewamy śmietanką, dodajemy miód i musztardę, sól pieprz i sok z cytryny.
polędwiczki podajemy z puree lub zapiekanymi ziemniaczkami i sosem obok...Smacznego:)
P.S
Pistacje możemy pominąć, polędwiczki są równie smaczne z sosem i np. kapustą z grzybami:)