czwartek, 1 stycznia 2015

Chrupiąca tarta Jabłkowo- marcepanowa

składniki:

  • 3 plastry ciasta Filo
  • 1 kubek mleka
  • 4 łyżki masła
  • 8 dużych jabłek
  • cukier puder
  • 1 op masy marcepanowej
  • 1 kubek suszonych śliwek bez pestek
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru muscovado
  • cynamon
  • goździki
  • cukier waniliowy
Przygotowanie:
  • ciasto Filo układamy na mokrym, czystym ręczniku
  • piekarnik nagrzewamy do 175*C
  • każdy plaster smarujemy mlekiem, tniemy ciasto na nieduże trójkąciki
  • jabłka myjemy, obieramy, kroimy w kosteczki. Wrzucamy do miski, doprawiamy cynamonem, goździkami, cukrem waniliowym
  • Dorzucamy suszone śliwki
  • masę marcepanową mieszamy z jajkiem, cukrem muscovado, a następnie z jabłkami
  • formę żaroodporną smarujemy masłem, wsypujemy jabłka i przykrywamy trójkącikami z ciasta filo, gdzieniegdzie łyżeczką nakładamy kawałeczki masła
  • Wstawiamy do piekarnika, pieczemy około 25 minut na złoty kolor
  • Serwujemy na gorąco lub na zimno z lodami lub bitą śmietaną:) SMACZNEGO!