czwartek, 1 stycznia 2015

Odwrócone tarteletki z suszonymi śliwkami

Składniki:
na 12 porcji
  • 1 kubek suszonych śliwek bez pestek
  • 0,5 kubka rumu
  • cynamon
  • 3 kwaśne jabłka
  • goździki
  • 0,5 kubka rodzynek
  • 3 plastry ciasta filo
  • 0,5 kostki masła
  • 1 kubek mleka


przygotowanie:
  • śliwki oraz rodzynki wrzucamy do miseczki, zalewamy rumem, odstawiamy najlepiej na całą noc
  • z ciasta filo wycinamy niewielkie
    krążki o średnicy kokilek do zapiekania lub filiżanek, możemy je wyciąć nożyczkami
  • piekarnik nagrzewamy do
    temperatury 175°C
  • jabłka obieramy, kroimy w kosteczki, mieszamy z pijanymi śliwkami i rodzynkami, dosypujemy goździki oraz cynamon
  • kokilki smarujemy masłem, wsypujemy owoce, przykrywamy ciastem, nakłuwamy widelcem, wstawiamy do piekarnika
  • pieczemy około 20 minut na złoty kolor
  • po ostygnięciu wyjmujemy na talerzyk ciasto które uformowało się na kształt talerzyka, wlewamy owoce oprószamy pudrem, podajemy z gałką lodów waniliowych lub cynamonowych:)
  • SMACZNEGO!





    Przekąski Sylwestrowe