czwartek, 1 stycznia 2015

Tarta z piaNką Bezową

Składniki: 
   Spód: 
  • 1,5 kubka maki krupczatki
  • 1 kubek cukru
  • 4 żółtka
  • 0,5 kostki masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia    
Nadzienie:   

  • 4 białka (te które pozostały z jajek wykorzystanych do ciasta)
  • 0,5 kubka cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
  • 0,5 kubka oleju słonecznikowego
  • 500 g jabłek (mogą być mrożone)
  • cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:   

  • masło siekamy z  białym cukrem, wbijamy żółtka, przesiewamy mąkę z proszkiemszybko zagniatamy ciasto. Jeśli mąki będzie zbyt dużo możemy dolać łyżkę, lub dwie zimnej wody. 
  • Jabłka zcieramy na tarce w cieniutkie plasterki, marynujemy w cynamonie i brązowym cukrze oraz soku wyciśniętym z 1 cytryny. Odstawiamy, aby się przegryzły

  • Blachę do tarty smarujemy masłem. Na spód zcieramy  większą część ciasta. Podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia 

  • Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, ubijamy pianę z białek, stopniowo dosypujemy cukry i proszek budyniowy. Strużką wlewamy olej, ubijamy do uzyskania jednolitej masy. Wylewamy na ciasto:) Na wierzchu układamy jabłka, zcieramy pozostałą część ciasta 

  • Pieczemy około 15 minut w temp 190"C. SMACZNEGO!

P.S.
  • jabłka możemy zastąpić każdym owocem jagodowym, jak np malinami czy jagodami, a także gruszką pokrojonymi w cieniutkie plasterki,a jeśli lubicie rabarbarem

  • owoce można też pominąć, a zamiast budyniu śmietankowego, czy waniliowego wykorzystać np. malinowy, wtedy pianka nabierze rumieńców:)