Strony
▼
Strony
▼
Jabłkowo- twarożkowa zapiekanka z rodzynkami
Składniki:
- 0,5 kg jabłek
- sok z 1 cytryny
- 2 jajka
- 0,5 kostki masła
- szczypta soli
- 0,5 kubka cukru
- 0,5 kubka rodzynek
- cynamon
- 1 op budyniu waniliowego
- 1 op cukru waniliowego
- 2 op twarożku półtłustego ( 500g)
- 4 łyżki kaszki manny
Przygotowanie:
- piekarnik włączamy i nagrzewamy do temp 200'C
- jabłka myjemy, osuszamy, kroimy w kosteczki, wrzucamy do miseczki, wsypujemy rodzynki, skrapiamy sokiem z cytryny
- żółtka oddzielamy od białek, z odrobiną soli ubijamy pianę
- żaroodporną formę smarujemy masłem, układamy jabłka, masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka i ser, mieszamy
- dosypujemy mannę i budyń
- masę wykładamy na owoce, zapiekamy
- podajemy na gorąco lub na zimno z lodami:) SMACZNEGO!