sobota, 28 lutego 2015

Pijany biszkopt Podwójnie Czekoladowy

Składniki:
  • 5 jajek
  • 1 kubek mąki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki kakao

Poncz:
  • 0,5 kubka wody
  • 3 łyżki cukru pudru trzcinowego
  • 4 kieliszki wódki


Masa śmietanowa:

  • 400 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżeczki żelatyny 
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki cukru pudru trzcinowego
Polewa:
  • 1 tabliczka czekolady z dużą zawartością kakao(min. 65%)
  • 1 łyżka masła
  • 6-7 łyżek mleka
Przygotowanie:
  • Jajka wkładamy do miseczki, zalewamy jak najcieplejszą wodą z kranu, białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę z cukrem pudrem, dodajemy żółtka. Następnie przesiać mąkę wymieszaną z kakao. Wszystko delikatnie mieszamy. 
  • Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180"C. 
  • Gdy lekko przestygnie końcówką łyżki drewnianej robimy otworki na ok połowę wysokości ciasta.
  • Wszystkie składniki ponczu gotujemy i wlewamy do dziurek w biszkopcie. 
  • Śmietanę z cukrem ubijamy, żelatynę namaczamy w gorącej wodzie, dokładamy dwie łyżki śmietany, mieszamy, po czym
    pomalutku dolewamy do ubitej śmietany, delikatnie mieszając. Masę nakładamy na ostudzony pijany biszkopt:)
  • Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej dolewając mleka i dodając masło, taką polewą dekorujemy ciasto
  • Ciasto idealnie smakuje jeśli jest dobrze schłodzone, SMACZNEGO!