sobota, 21 lutego 2015

SoczySTY Stek z tuńczyka z PEŁNOziarnistym spaghetti i prażonymi migdałami

Składniki:
na 4 porcje:

  • 4 steki z tuńczyka
  • 0,5 op pełnoziarnistego Spaghetti
  • słodka papryka
  • oregano
  • pieprz
  • 4 łyżki posiekanych migdałów 
  • 2 łyżki miodu 
  • sok z 0,5 cytryny
  • oliwa z oliwek
  • 250 g pomidorków koktajlowych

Przygotowanie:
  • steki z tuńczyka oprószamy słodką papryką i pieprzem, miód mieszamy z sokiem z cytryny, smarujemy rybę i odstawiamy
  • w międzyczasie wstawiamy wodę na makaron, podgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek na patelni, pomidorki koktajlowe nakłuwamy wykałaczką, wrzucamy na gorącą patelnię, dosypujemy migdały, podsmażamy
  • makaron gotujemy zgodnie z informacją zawartą na opakowaniu w lekko osolonej wody z dodatkiem odrobiny oliwy z oliwek, po ugotowaniu odcedzamy
  • pomidorki zdejmujemy z patelni i układamy na niej steki, polewamy je po wierzchu odrobiną oliwy, oprószamy oregano, smażymy około 2 minut z każdej strony, nie dłużej, bo przesuszymy mięso
  • do steków dorzucamy pomidorki
  • podajemy razem z makaronem. SMACZNEGO!