wtorek, 10 lutego 2015

Torcik limonkowy ze słodką nutką

Składniki:
Krem:
  • 0,5 szkl soku z cytryny
  • 1 kubek śmietany kremówki
  • 200- 250 g serka mascarpone
  • 1 żółtko
  • 0,5 szkl cukru
  • 0,5 kostki masła
  • 1 łyżeczka skórki cytrynowej
Przygotowanie:
  • sok cytrynowy, żółtko z cukrem mieszamy w miseczce. Dodajemy pocięte w kosteczki masło i skórkę cytrynową oraz serek mascarpone, mieszamy. 
  • Ucieramy, aż masa stanie się puszysta, jasnożółta i gęsta. 
  • Śmietanę ubijamy obie masy łączymy.
Ciasto:
  • 5 jajek
  • 1 żółtko
  • 1 szkl cukru
  • 0,5 szkl mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 kostki masła
  • 1 łyżeczka skórki cytrynowej
  • 1 łyżeczka skórki z limonki
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
    Przygotowanie:
    • piekarnik rozgrzewamy do 175'C. 
    • jajka w skorupkach wkładamy do miski z jak najcieplejszą wodą z kranu. Dzięki takiemu trikowi jajka po ubiciu będą dłużej puszyste i nie klapną po dosypaniu mąki. Po kilku minutach wbijamy je do miski i ucieramy z cukrem za pomocą miksera przez 10-15 minut, aż masa zrobi się jasnożółta i puszysta. Przesiewamy do miski suche składniki. 
    • stopione masło, cukier waniliowy, skórkę i sok z cytryny mieszamy i odstawiamy na bok. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dosypujemy suche składniki. Dodajemy masło i mieszamy, chwilę tak aby składniki się połączyły. 
    • ciasto wlewamy do tortownicy, pozostawiając ok. 1,5 centymetra, żeby rosnąc nie „wyszło” z formy. 
    • Pieczemy przez 20-25 minut,ostudzone ciasto przekładamy tortem i dekorujemy