niedziela, 15 lutego 2015

Zupa KREM z Porem i Parmezanem

składniki:
na 4 porcje

  • 2 pory
  • 1 kubek tartego parmezanu
  • 0,5 kubka śmietany 30%
  • 2 litry rosołu z kury
  • 1 serek topiony typu emmentaler lub gouda
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • słodka papryka
  • sól
  • 1 czerwona cebula
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • groszek ptysiowy
  • jogurt naturalny

Przygotowanie:
  • porę kroimy w talarki, cebulę szatkujemy, masło roztapiamy w garnku do zupy, wrzucamy cebulę i pora, doprawiamy gałką, papryką, pieprzem. Dusimy do miękkości, zalewamy śmietaną, blendujemy
  • porcję rosołową, czy na przykład skrzydełka gotujemy w 2- óch litrach wody, doprawiamy solą i pieprzem do uzyskania wywaru
  • do zblendowanej pory dodajemy serek topiony i pomału dolewamy wywar 
  • parmezan ścieramy na tarce o dużych oczkach, dosypujemy do zupy, całość mieszamy, podgrzewamy
  • Podajemy z łyżką jogurtu i groszkiem ptysiowym oraz świeżą porą:)
  • SMACZNEGO!