niedziela, 1 marca 2015

CHMURKA malinowa

             Ciasto herbatnikowe:

  • 0,5 kostki masła, w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 kubki mąki pszennej
  • 4 łyżki 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 100 ml śmietany kremówki 30%

                krem śmietankowy:
  • 600 ml śmietany kremówki
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 2 łyżki wody
  • 4 łyżki cukru pudru
Galaretka:
  • 1 kubek malin mrożonych lub świeżych
  • 1 galaretka malinowa
Beza:
  • 4 białka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka octu winnego

Przygotowanie:

  • Składniki na ciasto szybko ucieramy, zagniatamy w kulkę, owijamy folią spożywczą, wstawiamy do lodówki na około 60 minut
  • Prostokątną formę smarujemy masłem, wyklejamy ciastem, nakłuwamy widelcem
  • Pieczemy 180ºC przez około 12 minut
  • białka ubijamy z cukrem, szczyptą soli i octem
  • Na ciasto wylewamy połowę masy bezowej, zapiekamy jeszcze około 5 minut
  • pozostałą pianę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem i zapiekamy
  • Śmietanę ubijamy, żelatynę namaczamy, pomalutku dolewamy do śmietany
  • galaretkę przyrządzamy z połowy opisanej na opakowaniu wody, maliny blendujemy, dodajemy do galaretki
  • Ciasto rozkrawamy na dwie równe części, na jedną wykładamy część bitej śmietany, wylewamy tężejąca galaretkę i przykrywamy drugim plackiem, wykładamy pozostałą śmietanę i przykrywamy bezą:)