Wodę gotujemy z cukrem na syrop, białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na pianę ze szczyptą soli, wstawiamy do lodówki
pistacje bez skorupek, prażymy na suchej patelni, zalewamy syropem cukrowym,po ostygnięciu, po czym blendujemy na gładką masę dodając połowę (100g) masy marcepanowej
żółtka ucieramy na puch z cukrem muscovado, do masy jajecznej dodajemy ser, budyń oraz pastę pistacjową , a następnie pianę z 4 białek
Mascarpone mieszamy z połową masy marcepanowej oraz pianą z 1 białka
masę wylewamy do wyłożonej papierem tortownicy, na wierzch wysypujemy pokruszone bezy i przykrywamy je serkiem mascarpone
pieczemy około 45- 50 minut
Po upieczeniu otwieramy drzwi piekarnika i pozostawiamy sernik do całkowitego ostygnięcia:)
Dekorujemy wedle uznania bitą śmietaną, orzeszkami pistacji czy bezami:) SMACZNEGO!