
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady z zawartością min 85% kakao
- 4 jajka
- 0,5 kostki masła
- 4 łyżki mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 budyń czekoladowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 kubka cukru muscovado
- 1 kubek białego cukru
- 2 kubeczki śmietany 30%(400ml)
- szczypta soli
- 1 op orzeszków pecan

Przygotowanie:
- masło rozpuszczamy, dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy aż się rozpuści
- wlewamy 1 śmietanę, dosypujemy cukier muscovado, podgrzewamy, ciągle mieszając
- żółtka oddzielamy od białek, pojedynczo wbijamy do masy czekoladowej
- mąkę pszenną oraz ziemniaczaną przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, dosypujemy budyń, delikatnie mieszając
- białka ubijamy na pianę, delikatnie dokładamy do masy czekoladowej, łączymy
- Ciasto wlewamy do prodiża, pieczemy około 25 minut
- orzechy prażymy na suchej patelni
- biały cukier wsypujemy na suchą gorącą patelnie- tą samą na której prażyliśmy orzeszki, podgrzewamy aż do momentu kiedy zacznie się przypalać, dolewamy pozostałą śmietanę, doprawiamy solą, wrzucamy orzeszki
- sos karmelowy pozostawiamy do ostygnięcia, polewamy nim całe ciast bądź pojedyncze kawałki tuż przed podaniem:)