Polędwiczka Wieprzowa w Cieście Francuskim z ogórkową sałatką
Składniki:
1 op ciasta francuskiego
1 polędwiczka wieprzowa
12 opakowanie szynki dojrzewającej
1 kulka mozzarelli
1 słoiczek suszonych pomidorków
kilka gałązek świeżego estragonu
3 łyżki słodkiego ketchupu
szczypta czosnku
2 świeże ogórki zielone
3 łyżki jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
piekarnik ustawiamy na 200"C
polędwiczkę pozbawiamy błonek, mozzarellę kroimy w plasterki, pomidorki na mniejsze kawałeczki
ciasto francuskie rozwijamy, układamy na nim kilka plasterków szynki, na środku układamy polędwiczkę, z jednej strony układamy pomidorki, na wierchu plasterki mozzarelli, łyżeczką nakładamy ketchup,
całość oprószamy czosnkiem i listkami estragonu
zawijamy w roladkę, pozostawiamy całość na papierze
wstawiamy do lodówki na 10-15 minut
przygotowujemy sałatkę- ogórki obieramy, kroimy w plasterki, solimy, pomidorki suszone kroimy w ćwiarteczki, odlewamy wodę z ogórków, dorzucamy pomidorki, jogurt mieszamy z 2-3 łyżeczkami zalewy pozostałej po suszonych pomidorach. Sos dolewamy do sałatki
Polędwiczkę prosto z lodówki wstawiamy do gorącego piekarnika na około 20- 25 minut, w zależności od jej wielkości, pieczemy aż ciasto nabierze rumińców
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz