niedziela, 27 marca 2011

Ciasto marchewkowe



składniki:
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 4 sztuki sporych marchewek
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta pieprzu, kurkumy i mięty


sposób przygotowania: 
  • Jajka z cukrem miksujemy do uzyskania puszystej masy, potem dosypujemy brązowy cukier.
  • Do piany z jajek pomału dolewamy olej. Delikatnie mieszamy.
  • Marchewki zcieramy na drobnej tarce, po czym dodajemy do masy jajecznej.
  • Mąkę z proszkiem i sodą przesiewamy prosto do naszej masy, delikatnie mieszamy. Wylewamy do wyłożonej papierem okrągłej lub kwadratowej foremki.
  • do ciasta możemy dorzucić kilka rodzynek, orzechy lub migdały.
  • Pieczemy w temp. 180'C ok. 30 minut.


P.S.
Ciasto można przełożyć kremem lub dżemem, albo oblać polewą czekoladową, czy też lukrem. Smacznego:)