składniki:
- 4 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- 1 szklanka oleju
- 4 sztuki sporych marchewek
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta pieprzu, kurkumy i mięty
sposób przygotowania:
- Jajka z cukrem miksujemy do uzyskania puszystej masy, potem dosypujemy brązowy cukier.
- Do piany z jajek pomału dolewamy olej. Delikatnie mieszamy.
- Marchewki zcieramy na drobnej tarce, po czym dodajemy do masy jajecznej.
- Mąkę z proszkiem i sodą przesiewamy prosto do naszej masy, delikatnie mieszamy. Wylewamy do wyłożonej papierem okrągłej lub kwadratowej foremki.
- do ciasta możemy dorzucić kilka rodzynek, orzechy lub migdały.
- Pieczemy w temp. 180'C ok. 30 minut.

P.S.
Ciasto można przełożyć kremem lub dżemem, albo oblać polewą czekoladową, czy też lukrem. Smacznego:)