czwartek, 16 kwietnia 2020

Szwedzkie Cynamonki- KanelBuLLe


Składniki na ciasto:
  • 450-500 g mąki pszennej (najlepsza jest krupczatka lub lubella do ciast drożdżowych) 
  • 40 g cukru 
  • 1/4 kostki świeżych drożdży (25g)
  • 1 kubek ciepłego mleka
  • 3 łyżki  masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • szczypta soli
Składniki na nadzienie:
  • 0.5 kostki miękkiego masła 
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 4 łyżki brązowego cukru
Dodatkowo:
  • 1 jajko rozkłócone
  • cukier – u mnie gruba rafinada, oryginalnie powinien być perlisty (w czasach zarazy nie znalazłam w osiedlowym sklepie cukru perlistego ;))

Przygotowanie:
  • W niedużym rondelku podgrzewamy  mleko z dodatkiem cukru i masła. Nie gotujemy‼️
  • Zdejmujemy z palnika, dodajemy drożdże i odrobinę mąki. Odstawiamy 
  • do osobnej dużej miski przesiewamy mąka z kardamonem i solą, dokładamy zaczyn

P. S Lepiej żeby było trochę lepkie, zawsze można dodać więcej mąki później

  • Po wyrobieniu ciasta, odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30/40 minut. Miskę z ciastem przykrywamy czystą ściereczką 
  • W czasie, gdy ciasto wyrasta przygotowujemy nadzienie – łączymy wszystkie składniki – masło, cynamon, kardamon i cukry w misce.
  • ciasto powinno podwoić swoją objętość, wyjmujemy je z miski i ponownie zagniatamy dłońmi, jeśli bardzo klei się do rąk podsypujemy je mąką.
  • wałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok 40 x 50 cm. Smarujemy je dokładnie nadzieniem i składamy na trzy razy zakładając brzegi do środka. I ponownie wałkujemy. 
  • Tak przygotowane ciasto kroimy w plasterki. Rolujemy je i zwijamy w ślimaczek, końcówki podwijamy pod spód. Jeśli nie mamy zdolności manualnych możemy zwinąć ciasto w rulon i pokroić ślimaczki (pamiętajmy, że ciasto drożdżowe rośnie
  • Po uformowaniu bułeczek, odstawiamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na kilka minut do ponownego wyrośnięcia. Ja zostawiam do czasu nagrania piekarnika do  do 200 °C – grzanie góra-dół.
  • Przed włożeniem do piekanrika bułeczki smarujemy dokładnie rozkłóconym jajkiem, możemy także posypać grubym cukrem 

P. S
Z tych proporcji wyjdzie nam około 10 bułeczek ❤️ Smacznego 

1 komentarz: