Babeczkowo


Cola&Nutella Muffins

Składniki:
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • ok. 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 12,5 dkg margaryny, najlepiej Kasi- pół kostki
  • 1 łyżka Nutelli
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • pół szklanki Coca- coli
  • 1 mały kefir Danone
*dodatkowo można roztopić
2 tabliczki czekolady,
aby wzmocnić smak czekolady
wtedy należy do ciasta dodać szczyptę soli, aby podkreślić słodycz czekolady.

Przygotowanie:
  • żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, białka osobno na pianę.
  • do masy z żółtek dolać kefir, łyżkę Nutelli i masła orzechowego, wymieszać.
  • mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać i dosypać do masy
  • *czekoladę z margaryną roztopić, ostudzić i obie masy połączyć. Jeśli nie mamy czekolady, roztapiamy samą margarynę.
  • Na koniec dolać Colę i dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać
  • Masę przełożyć do foremek, piec około 25 minut w temp. 200"C
Smacznego.P

P.S.

Colę można zastąpić wodą mineralną lub innym napojem gazowanym, zamiast masła orzechowego i Nutelli można dodać cukier waniliowy i Sprite'a- wtedy babeczki będą jasne, ale równie puszyste:P
_________________________________________________________________
Tarteletki toffi
Składniki:

  • 3/4 kostki masła
  • 1/2 szkl brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 szkl mąki tortowej
  • 1 łyżka wina musującego lub rumu
  • skórka z limonki
  • 1 łyżeczka cynamonu
masa krówkowa:
  • 500 ml mleka kondensowanego
  • 0,5 szkl wina musującego
  • 0,5 szkl brązowego cukru
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 laska wanilii
do dekoracji:
  • 2 banany
  • wiórki czekoladowe
  • 200 ml śmietany kremówki
Przygotowanie:
  • ze składników na ciasto ucieramy gładką masę. Wyrabiamy ciasto, wstawiamy na godzinę do lodówki.
  • wyklejamy foremki na tarteletki, nakłuwamy widelcem, wkładamy do nagrzanego do 175'C piekarnika. Pieczemy ok. 15 minut. 
  • mleko wlewamy do rondelka, mieszamy z cukrem i winem oraz ziarenkami z połowy wanilii, gotujemy 10-15 minut, odstawiamy do ostygnięcia po czym mieszam ze śmietaną
  • kremówkę ubijamy z ziarenkami pozostałej wanilii. Banany tniemy na plasterki
  • na ostudzonym babeczkach układamy plasterki banana, zalewamy ostudzoną masą krówkową. Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi- Smacznego!
______________________________________________________________________________

Cytrynowe babeczki


Krem:
  • 0,5 szkl soku z cytryny
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 0,5 szkl cukru
  • 0,5 kostki masła
  • 1 łyżeczka skórki cytrynowej
Przygotowanie:
  • sok cytrynowy, jajka i żółtko z cukrem mieszamy w miseczce. Dodajemy pocięte w kosteczki masło i skórkę cytrynową, mieszamy. 
  • Ucieramy nad kąpielą wodną, czyli miskę z masą umieszczamy na rondelku z wodą gotującą się na małym ogniu. Stale i delikatnie mieszając, podgrzewamy przez 10-15 minut, aż masa stanie się puszysta, jasnożółta i gęsta. 
  • Zestawiamy miskę z ognia, studzimy, przecieramy przez sitko o drobnych oczkach i schłodzić krem w lodówce, aby pozbyć się z kremu drobinek ściętego białka.
Babeczki:
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 0,5 szkl cukru
  • 0,5 szkl mąki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,25 kostki masła
  • 1 łyżeczka skórki cytrynowej
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
    Przygotowanie:
    • piekarnik rozgrzewamy do 175'C. 
    • jajka w skorupkach wkładamy do miski z jak najcieplejszą wodą z kranu. Dzięki takiemu trikowi jajka po ubiciu będą dłużej puszyste i nie klapną po dosypaniu mąki. Po kilku minutach wbijamy je do miski i ucieramy z cukrem za pomocą miksera przez 10-15 minut, aż masa zrobi się jasnożółta i puszysta. Przesiewamy do miski suche składniki. 
    • stopione masło, cukier waniliowy, skórkę i sok z cytryny mieszamy i odstawiamy na bok. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dosypujemy suche składniki. Dodajemy masło i mieszamy, chwilę tak aby składniki się połączyły. 
    • Rozkładamy ciasto biszkoptowe do foremek, pozostawiając ok. 1,5 centymetra, żeby babeczki rosnąc nie „wyszły” z foremek. Do każdej kokilki z ciastem nakładamy po łyżce kremu cytrynowego aby zapadł w głąb biszkoptowego ciasta. 
    • Pieczemy przez 20-25 minut, aż babeczki staną się lekko brązowe i sprężyste.
    P.S.
    Babeczki można posypać cukrem pudrem lub podawać z pozostałym kremem ozdobione borówkami amerykańskimi lub malinami- PYCHA!:)
    __________________________________________________________________

    Sernik śmietankowo-wiśniowy

    Składniki:
    ciasto:
    • 1,5 szkl mąki krupczatki
    • 0,5 kostki masła
    • 3 żółtka
    • 0,5 szkl cukru
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    masa serowa:
    • 1 kg sera mielonego
    • 6 jajek
    • 1 szkl cukru pudru
    • 0,5 kostki masła
    • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
    • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
    • 1 szkl mrożonych wiśni
    Przygotowanie:
    • mąkę przesiewamy z proszkiem, siekamy z masłem
    • żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dolewamy do mąki, wyrabiamy na jednolite ciasto.
    • wiśnie odsączamy i wrzucamy do blendera i rozdrabniamy
    • oddzielamy białka od żółtek, z białek ubijamy pianę, żółtka z cukrem ucieramy na puszystą masę, dodajemy masło
    • twaróg przekładamy do miski, łączymy z żółtkami, przesiewamy mąkę. 
    • masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy masę wiśniową, do drugiej białka
    • ciasto wałkujemy, wykładamy po brzegi na wysypaną mąką tortownicę. Z pozostałego ciasta możemy wyciąć serduszka lub kwiatuszki i ozdobić ciasto. Na spód wylewamy różową masę, a na nią delikatnie po łyżce - jasną. 
    • pieczemy w temp 180"C przez około 50 minut.
    P.S.
    • Wiśnie można zastąpić np. truskawkami, a na lato pyszny jest w wersji na zimno- z żelatyną zamiast mąki w masie serowej na spodzie z herbatników. Fajnie będzie wyglądał w formie babeczek.
    • można też zamiast wylewać masę jedną na drugą delikatnie je pomieszać, wtedy serniczek będzie bardziej efektowny
    • A do ciasta dla urozmaicenia można dosypać 4 łyżki kakao:)
    _________________________________________________________________

    Muffinki Jogurtowe z płynną czekoladą

    Składniki:
    na 12 sztuk

    • 1 duży jogurt naturalny
    • 2 jajka
    • 0,5 kostki masła
    • 0,5 kubka cukru
    • 1 budyń waniliowy
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • cukier waniliowy
    • 1 kubek mąki tortowej
    • Nutella



    Przygotowanie:
    • masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do ostygnięcia
    • składniki mokre, czyli jogurt oraz jajka mieszamy, dolewamy masło, dodajemy cukier i dosypujemy po łyże mąki wymieszanej z budyniem oraz proszkiem do pieczenia
    • nakładamy do foremek, na dno po dużeeeej łyżce Nutelli, przykrywamy ciastem do 2/3 wysokości foremki
    • Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez około 20 minut
    • Podajemy oprószone pudrem, SMACZNEGO!