Cola&Nutella Muffins

- 3 jajka
- 1,5 szklanki mąki
- ok. 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 12,5 dkg margaryny, najlepiej Kasi- pół kostki
- 1 łyżka Nutelli
- 1 łyżka masła orzechowego
- pół szklanki Coca- coli
- 1 mały kefir Danone
2 tabliczki czekolady,
aby wzmocnić smak czekolady
wtedy należy do ciasta dodać szczyptę soli, aby podkreślić słodycz czekolady.
Przygotowanie:
- żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, białka osobno na pianę.
- do masy z żółtek dolać kefir, łyżkę Nutelli i masła orzechowego, wymieszać.
- mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać i dosypać do masy
- *czekoladę z margaryną roztopić, ostudzić i obie masy połączyć. Jeśli nie mamy czekolady, roztapiamy samą margarynę.
- Na koniec dolać Colę i dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać
- Masę przełożyć do foremek, piec około 25 minut w temp. 200"C
P.S.
Colę można zastąpić wodą mineralną lub innym napojem gazowanym, zamiast masła orzechowego i Nutelli można dodać cukier waniliowy i Sprite'a- wtedy babeczki będą jasne, ale równie puszyste:P
_________________________________________________________________
Tarteletki toffi
Składniki:

- 3/4 kostki masła
- 1/2 szkl brązowego cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 szkl mąki tortowej
- 1 łyżka wina musującego lub rumu
- skórka z limonki
- 1 łyżeczka cynamonu
masa krówkowa:
- 500 ml mleka kondensowanego
- 0,5 szkl wina musującego
- 0,5 szkl brązowego cukru
- 2 łyżki śmietany
- 1 laska wanilii
do dekoracji:
- 2 banany
- wiórki czekoladowe
- 200 ml śmietany kremówki
Przygotowanie:
- ze składników na ciasto ucieramy gładką masę. Wyrabiamy ciasto, wstawiamy na godzinę do lodówki.
- wyklejamy foremki na tarteletki, nakłuwamy widelcem, wkładamy do nagrzanego do 175'C piekarnika. Pieczemy ok. 15 minut.
- mleko wlewamy do rondelka, mieszamy z cukrem i winem oraz ziarenkami z połowy wanilii, gotujemy 10-15 minut, odstawiamy do ostygnięcia po czym mieszam ze śmietaną
- kremówkę ubijamy z ziarenkami pozostałej wanilii. Banany tniemy na plasterki
- na ostudzonym babeczkach układamy plasterki banana, zalewamy ostudzoną masą krówkową. Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi- Smacznego!
______________________________________________________________________________

Cytrynowe babeczki
Krem:
- 0,5 szkl soku z cytryny
- 3 jajka
- 1 żółtko
- 0,5 szkl cukru
- 0,5 kostki masła
- 1 łyżeczka skórki cytrynowej
- sok cytrynowy, jajka i żółtko z cukrem mieszamy w miseczce. Dodajemy pocięte w kosteczki masło i skórkę cytrynową, mieszamy.
- Ucieramy nad kąpielą wodną, czyli miskę z masą umieszczamy na rondelku z wodą gotującą się na małym ogniu. Stale i delikatnie mieszając, podgrzewamy przez 10-15 minut, aż masa stanie się puszysta, jasnożółta i gęsta.
- Zestawiamy miskę z ognia, studzimy, przecieramy przez sitko o drobnych oczkach i schłodzić krem w lodówce, aby pozbyć się z kremu drobinek ściętego białka.
- 3 jajka
- 1 żółtko
- 0,5 szkl cukru
- 0,5 szkl mąki
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,25 kostki masła
- 1 łyżeczka skórki cytrynowej
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- piekarnik rozgrzewamy do 175'C.
- jajka w skorupkach wkładamy do miski z jak najcieplejszą wodą z kranu. Dzięki takiemu trikowi jajka po ubiciu będą dłużej puszyste i nie klapną po dosypaniu mąki. Po kilku minutach wbijamy je do miski i ucieramy z cukrem za pomocą miksera przez 10-15 minut, aż masa zrobi się jasnożółta i puszysta. Przesiewamy do miski suche składniki.
- stopione masło, cukier waniliowy, skórkę i sok z cytryny mieszamy i odstawiamy na bok. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dosypujemy suche składniki. Dodajemy masło i mieszamy, chwilę tak aby składniki się połączyły.
- Rozkładamy ciasto biszkoptowe do foremek, pozostawiając ok. 1,5 centymetra, żeby babeczki rosnąc nie „wyszły” z foremek. Do każdej kokilki z ciastem nakładamy po łyżce kremu cytrynowego aby zapadł w głąb biszkoptowego ciasta.
- Pieczemy przez 20-25 minut, aż babeczki staną się lekko brązowe i sprężyste.
Babeczki można posypać cukrem pudrem lub podawać z pozostałym kremem ozdobione borówkami amerykańskimi lub malinami- PYCHA!:)
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
Sernik śmietankowo-wiśniowy
Składniki:
ciasto:
- 1,5 szkl mąki krupczatki
- 0,5 kostki masła
- 3 żółtka
- 0,5 szkl cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa serowa:
- 1 kg sera mielonego
- 6 jajek
- 1 szkl cukru pudru
- 0,5 kostki masła
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 1 szkl mrożonych wiśni
Przygotowanie:
- mąkę przesiewamy z proszkiem, siekamy z masłem
- żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dolewamy do mąki, wyrabiamy na jednolite ciasto.
- wiśnie odsączamy i wrzucamy do blendera i rozdrabniamy
- oddzielamy białka od żółtek, z białek ubijamy pianę, żółtka z cukrem ucieramy na puszystą masę, dodajemy masło
- twaróg przekładamy do miski, łączymy z żółtkami, przesiewamy mąkę.
- masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy masę wiśniową, do drugiej białka
- ciasto wałkujemy, wykładamy po brzegi na wysypaną mąką tortownicę. Z pozostałego ciasta możemy wyciąć serduszka lub kwiatuszki i ozdobić ciasto. Na spód wylewamy różową masę, a na nią delikatnie po łyżce - jasną.
- pieczemy w temp 180"C przez około 50 minut.
P.S.
- Wiśnie można zastąpić np. truskawkami, a na lato pyszny jest w wersji na zimno- z żelatyną zamiast mąki w masie serowej na spodzie z herbatników. Fajnie będzie wyglądał w formie babeczek.
- można też zamiast wylewać masę jedną na drugą delikatnie je pomieszać, wtedy serniczek będzie bardziej efektowny
- A do ciasta dla urozmaicenia można dosypać 4 łyżki kakao:)
_________________________________________________________________
Muffinki Jogurtowe z płynną czekoladą
Składniki:
na 12 sztuk
- 1 duży jogurt naturalny
- 2 jajka
- 0,5 kostki masła
- 0,5 kubka cukru
- 1 budyń waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 1 kubek mąki tortowej
- Nutella
Przygotowanie:
- masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do ostygnięcia
- składniki mokre, czyli jogurt oraz jajka mieszamy, dolewamy masło, dodajemy cukier i dosypujemy po łyże mąki wymieszanej z budyniem oraz proszkiem do pieczenia
- nakładamy do foremek, na dno po dużeeeej łyżce Nutelli, przykrywamy ciastem do 2/3 wysokości foremki
- Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez około 20 minut
- Podajemy oprószone pudrem, SMACZNEGO!
