jak ułatwić sobie życie


Wybór mąki:
Ciasto drożdżowe i kruche – mąka krupczatka
Ciasto biszkoptowe – mąka pszenna lub pszenna z ziemniaczaną
Ciasto piernikowe - mąka żytnia wymieszana z pszenną.






















ILE WAŻY SZKLANKA MĄKI?
- 1 szklanka śmietany ->         23-25 dag
1 szklanka mąki pszennej ->    12-16 dag
1 szklanka mąki ziemniaczanej ->  20 dag
1 szklanka cukru kryształu ->  16-18 dag
1 szklanka cukru pudru->       12-16 dag
1 szklanka ryżu ->             16-20 dag
1 szklanka kaszy manny ->         15 dag
1 szklanka kaszy perłowej ->   15-18 dag
1 szklanka grochu łuskanego ->    23 dag 

A ŁYŻKA:
1 płaska łyżka mąki ->             2 dag
1 kopiasta łyżka mąki ->           4 dag
1 kopiasta łyżka masła ->          5 dag
- 1 łyżeczka soli ->                 1 dag

NAJLEPSZE TEMPERATURY DO PIECZENIA CIAST:
 Ciasto biszkoptowe        90- 140°C
 Ciasto ucierane          170- 190°C
 Ciasto drożdżowe         180- 200°C
 Ciasto Kruche            200- 220°C
 Ciasto francuskie        220- 250°C
 Piernik                  180- 190°C