Składniki:

- 2 filety z kurczaka
- 0,5 kubka sera typu parmezan
- mąka
- jajko
- puszka mandarynek lub 3 świeże
- 1 op makaronu, najlepiej tagliatelle
pesto:
- 0,5 opakowania rukoli
- 2 ząbki czosnku
- 1 cytryna
- 0,5 kubka startego dojrzewającego sera
- sól
- pieprz
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- filety myjemy, osuszamy, tniemy na mniejsze polędwiczki
- obtaczamy w mące, jajku i startym parmezanie, smażymy
- makaron gotujemy
- składniki na pesto blendujemy, podsmażamy, dorzucamy ugotowany makaron
- makaron oprószamy parmezanem, układamy polędwiczki i mandarynki
- Smacznego:)
Indyk z brzoskwiniowo- pieprzowym sosem
Składniki:
- 2 łyżeczki kolendry
- 2 łyżeczki anyżu
- 2 łyżeczki pieprzu czarnego w ziarenkach
- 1 papryczka chili
- skórka z 1 cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- sól
- 2 łyżeczki świeżego imbiru
- 1 łyżka oleju
- 1 puszka brzoskwiń
- 1 filet z indyka

- kolendrę i anyż prażymy na suchej patelni. Wrzucamy do moździerza razem z pozostałymi przyprawami, dolewamy olej, ścieramy imbir. Nacieramy filet, wstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę
- wsadzamy do rękawa razem z odsączonymi brzoskwiniami. Zapiekamy ok 40 minut.
- po upieczeniu brzoskwinie razem z sosem spod mięsa blendujemy na sos.
- podajemy z puree i sosem brzoskwiniowym.
Roladki pomidorowe
Składniki:
na 4 porcje
Roladki możemy zwinąć w szynkę parmeńską przed podsmażeniem jeśli lubicie:)
Kurczak pod pierzynką z mozzarelli
SkładnikiSkładniki:
na 4 porcje
- 4 filety
- 5 dkg suszonych pomidorów
- kulka mozzarelli
- sól
- pieprz
- słoiczek pesto bazyliowego
- ząbek czosnku
- 50 dkg pomidorków suszonych
- parmezan
- oliwa z oliwek
- 0,5 szkl bulionu drobiowego
- bazylia
- oregano
- papryka słodka
- mięso myjemy, suszymy, oprószamy solą i pieprzem. Rozbijamy. Smarujemy pesto.
- mozzarellę odsączamy, ścieramy na grubej tarce, mieszamy z suszonymi pomidorkami, doprawiamy szczyptą soli, bazylii i oregano. Układamy na filetach, zwijamy i smażymy ok. 10 minut na rozgrzanej oliwie
- Czosnek obieramy, siekamy na drobną kosteczkę, podsmażamy. Zalewamy pokrojonymi w kostkę pomidorami i bulionem.
- podgrzewamy 5- 10 minut. Doprawiamy.
- Roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem, posypujemy parmezanem. Wstawiamy do nagrzanego do 180'C piekarnika i zapiekamy ok 10 minut, podajemy pokrojone w plasterki na makaronie typu tagliatelle. SMACZNEGO!
Roladki możemy zwinąć w szynkę parmeńską przed podsmażeniem jeśli lubicie:)
Kurczak pod pierzynką z mozzarelli
porcja dla 2 osób:

- 2 średniej wielkości filety z kurczaka
- 1op. mozzarelli bez zalewy
- 2 średnie pomidory
- oregano
- bazylia
- sól
- pieprz
- pomidory pokroić, zblendować. doprawić oregano i bazylią, podsmażyć. Przełożyć do miseczki.

- filety opłukać, osuszyć i okroić. Posypać oregano i bazylią oraz solą i pieprzem.
- podsmażyć, dolać pomidory, na wierzchu fileta położyć po plasterku mozzarelli.
- Można ugotować makaron i dołożyć do sosu. Świetne rozwiązanie zamiast ziemniaków, czy ryżu.SMACZNEGO!
Kaczka pieczona z karmelizowanymi gruszkami i cydrem lubelskim
Składniki:
- 1 kaczka
- 3 gruszki
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 5 goździków
- 5 ziarenek pieprzu
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki miodu
- 0,5 szkl cydru lubelskiego

Przygotowanie:
- gruszki myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałeczki, oliwę podgrzewamy na patelni, wsypujemy cukier, dorzucamy gruszki.
- w momencie kiedy puszczą sok dosypujemy pieprz, cynamon, goździki, paprykę i dolewamy miód.
- całość podgrzewamy
- kaczkę myjemy, osuszamy, skórę nacinamy w kratkę, oprószamy solą i pieprzem, podsmażmy z każdej strony na suchej patelni na złoty kolor
- kaczkę zdejmujemy z patelni i deglasujemy patelnię- zalewamy ją cydrem, otrzymany sos dolewamy do gruszek
- ostudzoną kaczkę nadziewamy gruszkami, jeśli zostaną- wkładamy je razem z kaczką do rękawa i wstawiamy do nagrzanego do 200"C piekarnika.
- pieczemy około 30 minut
- podajemy z fasolką szparagową lub pure z ziemniaków i selera
- Smacznego!!

P.S.