Obiadowo- Drobiowo

Kurczaczki z mandarynkami
Składniki:
na 2 porcje
  • 2 filety z kurczaka
  • 0,5 kubka sera typu parmezan
  • mąka
  • jajko
  • puszka mandarynek lub 3 świeże
  • 1 op makaronu, najlepiej tagliatelle

pesto:
  • 0,5 opakowania rukoli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 0,5 kubka startego dojrzewającego sera
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
  • filety myjemy, osuszamy, tniemy na mniejsze polędwiczki
  • obtaczamy w mące, jajku i startym parmezanie, smażymy
  • makaron gotujemy
  • składniki na pesto blendujemy, podsmażamy, dorzucamy ugotowany makaron
  • makaron oprószamy parmezanem, układamy polędwiczki i mandarynki
  • Smacznego:)
_________________________________________________________________________

Indyk z brzoskwiniowo- pieprzowym sosem
Składniki:
  • 2 łyżeczki kolendry
  • 2 łyżeczki anyżu
  • 2 łyżeczki pieprzu czarnego w ziarenkach
  • 1 papryczka chili
  • skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sól
  • 2 łyżeczki świeżego imbiru
  • 1 łyżka oleju
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 filet z indyka
Przygotowanie:
  • kolendrę i anyż prażymy na suchej patelni. Wrzucamy do moździerza razem z pozostałymi przyprawami, dolewamy olej, ścieramy imbir. Nacieramy filet, wstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę
  • wsadzamy do rękawa razem z odsączonymi brzoskwiniami. Zapiekamy ok 40 minut.
  • po upieczeniu brzoskwinie razem z sosem spod mięsa blendujemy na sos.
  • podajemy z puree i sosem brzoskwiniowym.
_________________________________________________________________________

Roladki pomidorowe
Składniki:
na 4 porcje
  • 4 filety
  • 5 dkg suszonych pomidorów
  • kulka mozzarelli
  • sól
  • pieprz
  • słoiczek pesto bazyliowego
  • ząbek czosnku
  • 50 dkg pomidorków suszonych
  • parmezan
  • oliwa z oliwek
  • 0,5 szkl bulionu drobiowego
  • bazylia
  • oregano
  • papryka słodka 
Przygotowanie:
  • mięso myjemy, suszymy, oprószamy solą i pieprzem. Rozbijamy. Smarujemy pesto.
  • mozzarellę odsączamy, ścieramy na grubej tarce, mieszamy z suszonymi pomidorkami, doprawiamy szczyptą soli, bazylii i oregano. Układamy na filetach, zwijamy i smażymy ok. 10 minut na rozgrzanej oliwie
  • Czosnek obieramy, siekamy na drobną kosteczkę, podsmażamy. Zalewamy pokrojonymi w kostkę pomidorami i bulionem.
  • podgrzewamy 5- 10 minut. Doprawiamy. 
  •  Roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem, posypujemy parmezanem. Wstawiamy do nagrzanego do 180'C piekarnika i zapiekamy ok 10 minut, podajemy pokrojone w plasterki na makaronie typu tagliatelle. SMACZNEGO!
P.S
Roladki możemy zwinąć w szynkę parmeńską przed podsmażeniem jeśli lubicie:)

Kurczak pod pierzynką z mozzarelli
Składniki
porcja dla 2 osób:

  • 2 średniej wielkości filety z kurczaka
  • 1op. mozzarelli bez zalewy
  • 2 średnie pomidory
  • oregano
  • bazylia
  • sól
  • pieprz
  • pomidory pokroić, zblendować. doprawić oregano i bazylią, podsmażyć. Przełożyć do miseczki.

  • filety opłukać, osuszyć i okroić. Posypać oregano i bazylią oraz solą i pieprzem.
  • podsmażyć, dolać pomidory, na wierzchu fileta położyć po plasterku mozzarelli.
  • Można ugotować makaron i dołożyć do sosu. Świetne rozwiązanie zamiast ziemniaków, czy ryżu.SMACZNEGO!
_________________________________________________________________________
Kaczka pieczona z karmelizowanymi gruszkami i cydrem lubelskim
Składniki:
  • 1 kaczka
  • 3 gruszki
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 goździków
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki miodu
  • 0,5 szkl cydru lubelskiego
Przygotowanie:
  • gruszki myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałeczki, oliwę podgrzewamy na patelni, wsypujemy cukier, dorzucamy gruszki.
  • w momencie kiedy puszczą sok dosypujemy pieprz, cynamon, goździki, paprykę i dolewamy miód.
  • całość podgrzewamy
  • kaczkę myjemy, osuszamy, skórę nacinamy w kratkę, oprószamy solą i pieprzem, podsmażmy z każdej strony na suchej patelni na złoty kolor
  • kaczkę zdejmujemy z patelni i deglasujemy patelnię- zalewamy ją cydrem, otrzymany sos dolewamy do gruszek
  • ostudzoną kaczkę nadziewamy gruszkami, jeśli zostaną- wkładamy je razem z kaczką do rękawa i wstawiamy do nagrzanego do 200"C piekarnika.
  • pieczemy około 30 minut
  • podajemy z fasolką szparagową lub pure z ziemniaków i selera
  • Smacznego!!
P.S.
Zamiast całej kaczki, możecie użyć tylko udek lub piersi:) będą tak samo pyszne:)