- 1 kubek mleka
- 3/4 szkl wody
- 0,5 kostki masła
- łyżka cukru
- 2 szklanki mąki
- 8 jajek
- 2 op śmietany 36%- 400-500ml
- 1.5 szklanki mleka
- 0.5 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 duże żółtka
Do dekoracji:
- lukier lub czekolada wg uznania
przygotowanie:
- Mleko i wodę gotujemy, dodajemy masło i cukier, mieszamy. Stale podgrzewając, stopniowo dosypujemy mąkę.

- Zdejmujemy ciasto z gazu, czekamy aż trochę ostygnie i kolejno wbijamy po dwa jajka.
- Całość mieszamy na gładkie ciasto, następnie przekładamy do szprycy i na wysmarowanym papierze wyciskamy nieduże języczki.
- Pieczemy w temp.: 200'C przez 10/15 min. oraz: 180'C przez kolejne 20 minut.
- W międzyczasie gotujemy pozostałe mleko z cukrem.
- Żółtka mieszamy z mąką, dolewamy do gotującego mleka. Gotujemy ciągle mieszając do uzyskania budyniowej konsystencji.
- Śmietanę ubijamy z odrobiną cukru i śmietan - fixem Dr.Oetkera.
- Masę budyniową wystudzić i wymieszać ze śmietaną.
- Po upieczeniu, studzimy, wypełniamy bitą śmietaną robiąc dziurkę szprycą. Oblewamy polewą z roztopionej w kąpieli wodnej czekolady i gotowe:) SMACZNEGO
P.S.
Trzeba pamiętać, aby nie otwierać piekarnika w pierwszej fazie pieczenia, bo ciasto opadnie.
Do wypełnienia eklerków nadaje się także gotowy krem Dr.Oetkera, do którego wystarczy dodać tylko mleko, kiedy nie mamy wiele czasu na przygotowanie deseru.