niedziela, 27 marca 2011

Eklerki Magdalenki

Ciasto: 
  • 1 kubek mleka
  • 3/4 szkl wody
  • 0,5 kostki masła
  • łyżka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 8 jajek
Nadzienie:
  • 2 op śmietany 36%- 400-500ml
  • 1.5 szklanki mleka
  • 0.5 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 duże żółtka
Do dekoracji: 
  •  lukier lub czekolada wg uznania

przygotowanie:
  • Mleko i wodę gotujemy, dodajemy masło i cukier, mieszamy. Stale podgrzewając, stopniowo dosypujemy mąkę. 

  • Zdejmujemy ciasto z gazu, czekamy aż trochę ostygnie i kolejno wbijamy po dwa jajka.
  • Całość mieszamy na gładkie ciasto, następnie przekładamy do szprycy i na wysmarowanym papierze wyciskamy nieduże języczki.
  • Pieczemy w temp.: 200'C przez 10/15 min. oraz: 180'C przez kolejne 20 minut.
  • W międzyczasie gotujemy pozostałe mleko z cukrem. 
  • Żółtka mieszamy z mąką, dolewamy do gotującego mleka. Gotujemy ciągle mieszając do uzyskania budyniowej konsystencji.
  • Śmietanę ubijamy z odrobiną cukru i śmietan - fixem Dr.Oetkera. 
  • Masę budyniową wystudzić i wymieszać ze śmietaną.
  • Po upieczeniu, studzimy, wypełniamy bitą śmietaną robiąc dziurkę szprycą. Oblewamy polewą z roztopionej w kąpieli wodnej czekolady i gotowe:) SMACZNEGO

P.S.
Trzeba pamiętać, aby nie otwierać piekarnika w pierwszej fazie pieczenia, bo ciasto opadnie.

Do wypełnienia eklerków nadaje się także gotowy krem Dr.Oetkera, do którego wystarczy dodać tylko mleko, kiedy nie mamy wiele czasu na przygotowanie deseru.