niedziela, 13 listopada 2011

Ciasto Drożdżowe



Składniki:
  • 3-5 dkg drożdży- maksymalnie pół kostki
  • 0,5 szklanki mleka
  • 10 dkg margaryny
  • 50 dkg mąki
  • cukier do smaku, ile lubicie:)

Przygotowanie:

  • Mleko wlewamy do rondelka, grzejemy na małym ogniu z cukrem i margaryną, uważając aby się nie zagotowało.
  • dodajemy pokruszone drożdże oraz dosypcie kilka łyżek mąki.
  • Masę odstawiamy do wyrośnięcia na 15- 25 minut.



  • piekarnik ustawiamy na temperaturę 180'C.
  • Następnie wyrabiamy ciasto dodając pozostałą mąkę.
  • Pieczemy do uzyskania złotego koloru- w moim piekarniku około 20 minut.
P.S.

  • ciasto rozwałkować i posmarować dżemem, albo dosypać rodzynki jeśli lubicie.
  • Jest to przepis łatwy i zawsze wychodzi!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz