piątek, 3 maja 2013

Czekoladowy zawrót głowy

Składniki:
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 0,5 kostki  masła
  • 3 jajka
  • 20 dkg cukru lub mniej
  • Laska wanilii
  • szczypta soli
  • 12 dkg śmietany kremówki
  •  1.5 szklanki maki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
                                       
Przygotowanie:

  • Jest to bardzo szybkie i proste w przygotowaniu ciasto. Na początek rozpuszczamy margarynę z dwiema tabliczkami czekolady dając 10dkg śmietany- w kąpieli wodnej, czyli wkładamy miseczkę ze składnikami do większego rondelka i rozpuszczam nad gotującą się wodą.
  • W między czasie ubijamy białka ze szczyptą soli, a żółtka z cukrem w osobnych miseczkach:) dodajemy nasionka z laski wanilii
  • Następnie lekko przestudzoną czekoladę pomału przelewamy do słodkich żółtek, następnie przesiewamy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Jedna tabliczkę czekolady siekamy i kawałki wrzucamy do masy.
  • Tak przygotowane ciasto przelewamy do foremki lub dwóch mniejszych
  • Piec ok. 40 minut w temp 175-180'C nie do efektu suchego patyczka! To ciasto jest mokre i przypomina ulubiony foundant. Ciastko Armaniego 😍
Smacznego :)

P.S
ciasto można polać polewą. I do niej potrzebna nam 4 tabliczka😍 Możemy ją przyrządzić z pozostałej śmietany.
Polewa jest bardzo smaczna i nie ścina się na kamień  pozostaje miękka i aksamitna, rewelacyjnie podkreśla smak ciasta:) a wykonanie polega na rozpuszczeniu czekolady w kąpieli wodnej, lekkim ostudzeniu i wymieszaniu ze śmietaną . Gotowe! Smacznego!