- 2 tabliczki mlecznej czekolady
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 0,5 kostki masła
- 3 jajka
- 20 dkg cukru lub mniej
- Laska wanilii
- szczypta soli
- 12 dkg śmietany kremówki
- 1.5 szklanki maki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Jest to bardzo szybkie i proste w przygotowaniu ciasto. Na początek rozpuszczamy margarynę z dwiema tabliczkami czekolady dając 10dkg śmietany- w kąpieli wodnej, czyli wkładamy miseczkę ze składnikami do większego rondelka i rozpuszczam nad gotującą się wodą.
- W między czasie ubijamy białka ze szczyptą soli, a żółtka z cukrem w osobnych miseczkach:) dodajemy nasionka z laski wanilii
- Następnie lekko przestudzoną czekoladę pomału przelewamy do słodkich żółtek, następnie przesiewamy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Jedna tabliczkę czekolady siekamy i kawałki wrzucamy do masy.
- Tak przygotowane ciasto przelewamy do foremki lub dwóch mniejszych
- Piec ok. 40 minut w temp 175-180'C nie do efektu suchego patyczka! To ciasto jest mokre i przypomina ulubiony foundant. Ciastko Armaniego 😍
Smacznego :)
P.S
ciasto można polać polewą. I do niej potrzebna nam 4 tabliczka😍 Możemy ją przyrządzić z pozostałej śmietany.
Polewa jest bardzo smaczna i nie ścina się na kamień pozostaje miękka i aksamitna, rewelacyjnie podkreśla smak ciasta:) a wykonanie polega na rozpuszczeniu czekolady w kąpieli wodnej, lekkim ostudzeniu i wymieszaniu ze śmietaną . Gotowe! Smacznego!