piątek, 3 maja 2013

PĄCZKI Z DZIuRKĄ


składniki:
  • 0,5 kg mąki
  • 0,5 kg sera białego - najlepiej półtłustego
  • 3 jajka
  • 4 łyżki śmietany
  • 10 dkg margaryny
  • 1 łyżeczka sody oczyszczanej
  • ok. 1 litr oleju lub kostka smalcu do smażenia


przygotowanie:
  • Składniki należy wymieszać, tak aby powstałe ciasto nie przyklejało nam się do rąk, po czym rozdzielamy je na wygodne dla nas kulki i wałkujemy na grubość około 1cm.
  • Szklanką wycinamy krążki, a w nich kieliszkiem dziureczkę:)
  • tak uformowane ciasteczka wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor.
  • Po smażeniu najlepiej wyciągnąć pączusie na deskę pokrytą ręcznikiem papierowym żeby odciekły z oleju:)

P.S
podane ilości pozwolą na usmażenie bardzo dużej ilości pączusiów.
Dlatego spokojnie można używać połowy proporcji. Można także usmażyć wycięte kieliszkiem kółeczka, wyrastają z nich przepyszne kuleczki:)
Najlepiej smakują posypane pudrem.