- 0,5 kg mąki
- 0,5 kg sera białego - najlepiej półtłustego
- 3 jajka
- 4 łyżki śmietany
- 10 dkg margaryny
- 1 łyżeczka sody oczyszczanej
- ok. 1 litr oleju lub kostka smalcu do smażenia
przygotowanie:
- Składniki należy wymieszać, tak aby powstałe ciasto nie przyklejało nam się do rąk, po czym rozdzielamy je na wygodne dla nas kulki i wałkujemy na grubość około 1cm.
- Szklanką wycinamy krążki, a w nich kieliszkiem dziureczkę:)

- tak uformowane ciasteczka wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor.
- Po smażeniu najlepiej wyciągnąć pączusie na deskę pokrytą ręcznikiem papierowym żeby odciekły z oleju:)
P.S
podane ilości pozwolą na usmażenie bardzo dużej ilości pączusiów.
Dlatego spokojnie można używać połowy proporcji. Można także usmażyć wycięte kieliszkiem kółeczka, wyrastają z nich przepyszne kuleczki:)
Najlepiej smakują posypane pudrem.