
Jest to gęsty sos używany w kuchni indyjskiej.
Może być używany do potraw mięsnych jak i wegetariańskich.
W smaku może się wahać od bardzo pikantnego do łagodnego, wręcz słodkiego.
W naszym rejonie dostępny w formie gotowej:(
W Indiach natomiast zawsze sporządzany na bieżąco, często z sezonowych składników, a dlaczego by w naszej kuchnie miał być ze słoiczka?
Oto przepis, sos jest fajnym dodatkiem do ryżu i kurczaka, polecam
Składniki:
- 1 marchewka
- 1 pomidor
- 1 szklanka soku jabłkowego/ mango
- 5 łyżek brązowego cukru
- 1 jabłko / mango
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- curry
- sól
- pieprz
- kurkuma
Przygotowanie:
- Cukier należy z odrobiną wody karmelizować, następnie wrzucić pocięte w kosteczki jabłko, dolać ocet i sos sojowy.
- Marchewkę obieramy i tniemy w wąskie paseczki, blanszujemy. Po czym dorzucamy do jabłek.
- Pomidora tniemy w kosteczkę i na sam koniec dodajemy do sosu.
- Gotujemy jeszcze około 5 minut.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz