niedziela, 2 czerwca 2013

CHUTNEY z Polskim akcentem



Jest to gęsty sos używany w kuchni indyjskiej. 
Może być używany do potraw mięsnych jak i wegetariańskich.
W smaku może się wahać od bardzo pikantnego do łagodnego, wręcz słodkiego.
W naszym rejonie dostępny w formie gotowej:(
W Indiach natomiast zawsze sporządzany na bieżąco, często z sezonowych składników, a dlaczego by w naszej kuchnie miał być ze słoiczka?
Oto przepis, sos jest fajnym dodatkiem do ryżu i kurczaka, polecam

Składniki:

  • 1 marchewka
  • 1 pomidor
  • 1 szklanka soku jabłkowego/ mango
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 1 jabłko / mango
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • curry
  • sól
  • pieprz
  • kurkuma


Przygotowanie:

  • Cukier należy z odrobiną wody karmelizować,  następnie wrzucić pocięte w kosteczki jabłko, dolać ocet i sos sojowy.
  • Marchewkę obieramy i tniemy w wąskie paseczki, blanszujemy. Po czym dorzucamy do jabłek.
  • Pomidora tniemy w kosteczkę i na sam koniec dodajemy do sosu.
  • Gotujemy jeszcze około 5 minut.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz