sobota, 21 lutego 2015

Papryczki nadziane....mniam!

Składniki


na 6 porcji:
  • 3 papryki, średniej wielkości najlepiej czerwone, ale inne kolory też są pyszne
  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego
  • 1 op. serka feta
  • 2 pomidory
  • kilka pieczarek
  • torebka ryżu basmati lub brązowego
  • 1 kulka mozarelli 
  • 1 kubek tartego sera twardego dojrzewającego: parmezanu lub corregio
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • cynamon
  • oregano
  • bazylia
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:
  • papryki kroimy na połówki, wzdłuż, wyciągamy gniazda nasienne i blanszujemy- czyli obgotowujemy lub "parujemy" nad gotującą się wodą aż zmiękną, ale nie rozlecą się
  • pieczarki podsmażamy na maśle z odrobiną soli i oliwy- będą miały piękny złoty kolor, doprawiamy solą oraz słodką papryką i cynamonem.
  • następnie zdejmujemy je z patelni i podsmażamy mięso z przyprawami- pieprzem, bazylią i oregano, pomidora kroimy w kostkę i dorzucamy do mięsa, następnie dodajemy też pieczarki.
  • w międzyczasie gotujemy ryż i dodajemy go do mięsa.
  • Papryki układamy jedna obok drugiej w żaroodpornym naczyniu delikatnie polanym oliwą.
  • Fetę kroimy w kosteczkę lub po prostu kruszymy i dodajemy do mięsa. Tak przygotowany farsz nakładamy do naszych papryczek.
  • Posypujemy serem corregio i mozarellą.
  • Zapiekamy do momentu aż ser się zarumieni, ale nie spali:) w temp. 180'C ok. 10 min.
  • Smacznego!
P.S.
  • Mozzarellę można także skroić i dodać do mięsa, aby jednak farsz nie był wtedy zbyt mdły proponuje skroić do niego papryczkę chili:)
  • Ser corregio jest serem owczym, więc jeśli ktoś ma alergię można go zastąpić parmezanem.
  • Ryż typu basmati jest najlepszy do gotowania ponieważ podobnie jak dziki zawiera najwięcej witamin i minerałów:)