składniki

- 2 filety z kurczaka
- 250 g płatków kukurydzianych
- 2 jajka
- pieprz
- sól
- oliwa do podsmażenia
- żurawina
- plastry ananasa
- 2 torebki ryżu basmati lub 200 g sypkiego do risotto
- 1 mała puszka mleka kokosowego- 165ml
- 2 łyżki płatków migdałowych
Przygotowanie:
- filety myjemy, rozbijamy i kroimy na mniejsze kotleciki - ok. 4-5 sztuk
- wstawiamy wodę na ryż
- jajka rozbijamy, mieszamy z odrobiną soli
- płatki mielimy na puder lub kruszymy ręcznie
- kolejno moczymy kotleciki w jajku, a następnie w płatkach i tak po dwa razy
- następnie smażymy na rozgrzanej patelni
- ugotowany ryż przecedzamy i na patelnię wylewamy odrobinę oliwy, podgrzewamy, wsypujemy ryż i dolewamy pół puszki mleka kokosowego, mieszamy
- pozostawiamy do momentu aż ryż wchłonie mleczko
- podajemy z grillowanym ananasem i żurawiną.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz