piątek, 21 czerwca 2013

Panna cotta, czyli gotowana śmietanka



Składniki
na 4 porcje lub 6 mniejszych:


  • 3łyżeczki żelatyny
  • laska wanilii lub cukier waniliowy
  • 2 szklanki kremówki, czyli słodkiej śmietanki- 30-36%
  • 1,5 szklanki mleka 3,2%
  • cukier do smaku, ale nie za dużo-ok. 1/3 szklanki
  • 1 łyżka białego wina lub malibu
  • owoce w syropie lub świeże

Przygotowanie:
  • żelatynę zalewamy dwiema łyżkami chłodnej wody.
  • mleko i śmietankę wlać do rondelka, dosypać cukier oraz wanilię. Podgrzewamy ciągle  mieszając, do momentu aż rozpuści się cukier
  • Dolewamy alkohol, żelatynę, po czym odstawiamy do ostygnięcia, dokładnie mieszamy.
  • Masę rozlewamy do 4 bądź 6 filiżanek, w zależności od ich wielkości
  • Wstawiamy na min. 5 godzin do lodówki.
  • Przed podaniem warto jest wstawić filiżaneczki do wrzątku, wtedy panna cotta łatwiej wyskoczy na talerzyk,
  • Serwujemy z owocami lub musem owocowym.
  • Smacznego:)