Składniki

- 3łyżeczki żelatyny
- laska wanilii lub cukier waniliowy
- 2 szklanki kremówki, czyli słodkiej śmietanki- 30-36%
- 1,5 szklanki mleka 3,2%
- cukier do smaku, ale nie za dużo-ok. 1/3 szklanki
- 1 łyżka białego wina lub malibu
- owoce w syropie lub świeże

Przygotowanie:
- żelatynę zalewamy dwiema łyżkami chłodnej wody.
- mleko i śmietankę wlać do rondelka, dosypać cukier oraz wanilię. Podgrzewamy ciągle mieszając, do momentu aż rozpuści się cukier
- Dolewamy alkohol, żelatynę, po czym odstawiamy do ostygnięcia, dokładnie mieszamy.
- Masę rozlewamy do 4 bądź 6 filiżanek, w zależności od ich wielkości
- Wstawiamy na min. 5 godzin do lodówki.
- Przed podaniem warto jest wstawić filiżaneczki do wrzątku, wtedy panna cotta łatwiej wyskoczy na talerzyk,
- Serwujemy z owocami lub musem owocowym.
- Smacznego:)
