
ciasto:
- 1 szkl mleka
- 1 szkl wody
- 1/4 kostki masła
- 1 szkl mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3-4 jajka
- szczypta soli
Krem:
- 2szkl śmietany 30%
- cukier do smaku
- 1 op. serka homogenizowanego waniliowego(200g)
- szczypta soli
Sos:
- 250 g truskawek
- cukier
- kieliszek czerwonego wina
Przygotowanie:
- składniki na ciasto tj.: wodę, mleko i masło gotujemy.
- Do płynnej części ciasta przesiewamy mąkę. Gotujemy maksymalnie minutę.
- Odstawiamy do ostygnięcia i kolejno ciągle ucierając wbijamy jajka.
- tak przygotowane ciasto, szprycą lub łyżką nakładamy na przygotowaną blachę (posmarowaną tłuszczem i oprószoną mąką)
- pieczemy w temp. 200-220'C około 20 minut.
- W między czasie przygotowujemy nadzienię- śmietanę ubijamy z cukrem, i stopniowo mieszamy z serkiem. Oraz sos- wszystkie składniki miksujemy i gotujemy, aż zgęstnieją.
- Ptysie rozcinamy wszerz- tak aby powstał spód i daszek i nadziewamy
- Przed podaniem polewamy sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz