niedziela, 16 czerwca 2013

Ptysie z kremem śmietankowo-waniliowym i truskawkami

Składniki:

ciasto:

  • 1 szkl mleka
  • 1 szkl wody
  • 1/4 kostki masła
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3-4 jajka
  • szczypta soli

Krem:

  • 2szkl śmietany 30%
  • cukier do smaku
  • 1 op. serka homogenizowanego waniliowego(200g)
  • szczypta soli

Sos:

  • 250 g truskawek
  • cukier
  • kieliszek czerwonego wina

Przygotowanie:
  • składniki na ciasto tj.: wodę, mleko i masło gotujemy.
  • Do płynnej części ciasta przesiewamy mąkę. Gotujemy maksymalnie minutę.
  • Odstawiamy do ostygnięcia i kolejno ciągle ucierając wbijamy jajka.
  • tak przygotowane ciasto, szprycą lub łyżką nakładamy na przygotowaną blachę (posmarowaną tłuszczem i oprószoną mąką)
  • pieczemy w temp. 200-220'C około 20 minut.
  • W między czasie przygotowujemy nadzienię- śmietanę ubijamy z cukrem, i stopniowo mieszamy z serkiem. Oraz sos- wszystkie składniki miksujemy i gotujemy, aż zgęstnieją.
  • Ptysie rozcinamy wszerz- tak aby powstał spód i daszek i nadziewamy
  • Przed podaniem polewamy sosem. 
Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz