czwartek, 13 czerwca 2013

Snow Queen- Śnieżnobiały Sernik Na zimno

                        Składniki:
masa serowa:
  • 3 żółtka
  • 2 kubki kremówki
  • 0,5 szkl cukru
  •   2 serki homogenizowane
  • 1 małe opakowanie żelatyny- 90g
  • 0,5 kubka wody
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 1 op galaretki w kolorze czerwonym
 spód:
  • 1 opakowanie maślanych ciasteczek
  • 0,5 kostki miękkiego masła


Przygotowanie:

  • do garnka wlewamy wodę, do miski wbijamy żółtka, dolewamy 0,5 szklanki śmietany kremówki i wsypujemy cukier.
  • Miskę ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą i ucieramy masę w kąpieli wodnej.
  • W międzyczasie gotujemy wodę, aby rozpuścić żelatynę.
  • Pozostałą śmietanę ubijamy z odrobiną cukru.
  • kiedy masa jajeczna będzie puszysta, odstawiamy ją do ostygnięcia, następnie dodajemy serki, żelatynę roztopioną w 0,5 kubka wody oraz delikatnie łączymy z ubitą śmietanę.
  • Ciasteczka kruszymy blenderem, mieszamy z masłem, wykładamy na spód tortownicy, wylewamy na nie masę serową.
  • Sernik wstawiamy do lodówki na około 2 godzinki.
  • Dekorujemy galaretką, białą czekoladą lub owocami:)
P.S.

  • Najlepsza do ubijania jest śmietanka łaciata 36%, ja kupuje ją w kartoniku 500ml i po ubiciu zawsze zostawiam część do dekoracji:)
  • wtedy senik nabiera eleganckiego charakteru;)
  • na spód można też wylać galaretkę, albo rozrzucić pokrojoną w kostki.Do masy serowej dorzućmy wtedy nasączone w alkoholu rodzynki i  mamy elegancki, delikatny, idealny na upalne dni torcik:)
  • serki homogenizowane- mogą być waniliowe lub 1 naturalny i 1 waniliowy: wtedy sernik będzie mniej słodki. Serki mogą też być owocowe, czekoladowe lub straciatella.W zależności od tego na co mamy ochotę
Smacznego:)