Składniki:
masa serowa:
- 3 żółtka
- 2 kubki kremówki
- 0,5 szkl cukru
- 2 serki homogenizowane
- 1 małe opakowanie żelatyny- 90g
- 0,5 kubka wody
- 1 tabliczka białej czekolady
- 1 op galaretki w kolorze czerwonym
spód:
- 1 opakowanie maślanych ciasteczek
- 0,5 kostki miękkiego masła
Przygotowanie:
- do garnka wlewamy wodę, do miski wbijamy żółtka, dolewamy 0,5 szklanki śmietany kremówki i wsypujemy cukier.
- Miskę ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą i ucieramy masę w kąpieli wodnej.
- W międzyczasie gotujemy wodę, aby rozpuścić żelatynę.
- Pozostałą śmietanę ubijamy z odrobiną cukru.
- kiedy masa jajeczna będzie puszysta, odstawiamy ją do ostygnięcia, następnie dodajemy serki, żelatynę roztopioną w 0,5 kubka wody oraz delikatnie łączymy z ubitą śmietanę.
- Ciasteczka kruszymy blenderem, mieszamy z masłem, wykładamy na spód tortownicy, wylewamy na nie masę serową.
- Sernik wstawiamy do lodówki na około 2 godzinki.
- Dekorujemy galaretką, białą czekoladą lub owocami:)

P.S.
- Najlepsza do ubijania jest śmietanka łaciata 36%, ja kupuje ją w kartoniku 500ml i po ubiciu zawsze zostawiam część do dekoracji:)
- wtedy senik nabiera eleganckiego charakteru;)
- na spód można też wylać galaretkę, albo rozrzucić pokrojoną w kostki.Do masy serowej dorzućmy wtedy nasączone w alkoholu rodzynki i mamy elegancki, delikatny, idealny na upalne dni torcik:)
- serki homogenizowane- mogą być waniliowe lub 1 naturalny i 1 waniliowy: wtedy sernik będzie mniej słodki. Serki mogą też być owocowe, czekoladowe lub straciatella.W zależności od tego na co mamy ochotę

Smacznego:)