na 2 porcje:

- 0,5 op. makaronu typu farfalle, czyli kokardki lub penne- rurki
- 2 średnie piersi z kurczaka
- 1 op. kuleczek mozarelli GMO free
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- papryka słodka i ostra
- czosnek granulowany staropolski lub klasyczny
- bazylia i oregano
Przygotowanie:
- kurczaka myjemy, kroimy w kosteczki, nacieramy oliwą, czosnkiem i papryką, odstawiamy do lodówki
- wstawiamy wodę, gdy się zagotuje solimy i wrzucamy makaron
- następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
- Podsmażamy kurczaka, na patelnię dorzucamy makaron, mieszamy. nie podgrzewając, dosypujemy bazylię i oregano oraz kuleczki mozarelli.
- przekładamy od dwóch mniejszych lub jednego większego żaroodpornego naczynia i wstawiamy do nagrzanego do 180'C piekarnika na ok. 10-15. minut
P.S.
Do makaronu można też dodać pomidorki koktajlowe nadają cudownej słodyczy:)