wtorek, 25 czerwca 2013

Zapiekane kokardki

Składniki
na 2 porcje:



  • 0,5 op. makaronu typu farfalle, czyli kokardki lub penne- rurki
  • 2 średnie piersi z kurczaka
  • 1 op. kuleczek mozarelli GMO free
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka i ostra
  • czosnek granulowany staropolski lub klasyczny
  • bazylia i oregano

Przygotowanie:
  • kurczaka myjemy, kroimy w kosteczki, nacieramy oliwą, czosnkiem i papryką, odstawiamy do lodówki
  • wstawiamy wodę, gdy się zagotuje solimy i wrzucamy makaron
  • następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
  • Podsmażamy kurczaka, na patelnię dorzucamy makaron, mieszamy. nie podgrzewając, dosypujemy bazylię i oregano oraz kuleczki mozarelli.
  • przekładamy od dwóch mniejszych lub jednego większego żaroodpornego naczynia i wstawiamy do nagrzanego do 180'C piekarnika na ok. 10-15. minut
Smacznego:)


P.S.
Do makaronu można też dodać pomidorki koktajlowe nadają cudownej słodyczy:)