piątek, 5 lipca 2013

Crème brûlée, czyli przypalony krem


Składniki:

• 500 ml wysokoprocentowej śmietany kremówki 36%
• 6 żółtek
• 1/3 szklanki białego cukru
• 5 łyżek brązowego cukru
• 1 laska wanilii



Wykonanie:
  • W rondelku powoli gotujemy śmietankę z białym cukrem i wyłuskanymi ziarenkami z przeciętej wzdłuż laski wanilii. Gdy zacznie się gotować na brzegach, zdejmujemy z ognia i lekko studzimy.
  • Żółtka ubijamy. Dolewamy ciepłą śmietanę z cukrem, po łyżce, za każdym razem mieszając, jednocześnie starając się nie napowietrzać kremu. Ma on być gładki, sztywny i błyszczący a nie puszysty.
  • Napełniamy foremki, wlewając krem przez sitko.
  • Wstawiamy na 50 minut do piekarnika, nagrzanego do 100 stopni.
  • Ostudzony krem schładzamy w lodówce przez minimum 5 godzin lub najlepiej przez całą noc.
  • Każdy krem posypujemy 1 łyżką brązowego cukru i karmelizujemy, aby cukier lekko się zarumienił oraz utworzyła się charakterystyczna skorupka. 
Do karmelizacji cukru można użyć specjalnego palnika. Ja swój krem włożyłem pod mocno rozgrzany grill w piekarniku. Rozgrzałem tylko górną spiralę i zapiekałem krem przez chwilę. Pod dobrze rozgrzanym grillem, już nawet po 15 sekundach, cukier może się zacząć przypalać. Wtedy krem będzie gorzki i niesmaczny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz