- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki bułki tartej
- 2 łyżeczki ketchupu
- 2 łyżeczki musztardy dijon
- 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki, pieprzu cayenne, oregano
- 0,5 łyżeczki czosnku i pieprzu cytrynowego
- szczypiorek zamiast cebuli
- 4 bułki sezamowe
- 1 pomidor
- 1 czerwona cebula
- sałata lodowa lub zielona
- 4 plasterki sera żółtego jeśli lubicie
- oliwa do smażenia

Przygotowanie:
- mięso mieszamy ze wszystkimi składnikami ręką do uzyskania gładkiej konsystencji. Dobrze też jest ponownie zmielić zakupione w sklepie mięso.
- Formujemy kuleczki, które spłaszczamy i umieszczamy na papierze do pieczenia.
- Podsmażamy na patelni potem układamy na papierze do pieczenia i zapiekamy w piekarniku na dolnej półce
- bułeczki układamy na grillu i wkładamy do piekarnika na górną półkę na min. 3 minuty. Chyba że wolicie bardziej rumiane:)
- bułki wyjmujemy z piekarnika i na spód układamy listek sałaty, plasterek pomidora i ser, hamburgera, cebulę i górną część bułki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz