niedziela, 14 lipca 2013

Makowiec

Składniki:
  • 0,5 szkl cukru
  • 5 całych jaj
  • 15 dkg masła- ok 0,5 kostki
  • 0,5 szkl słodkiej śmietany
  • 3szkl mąki
  • 1 laska wanilii
  • 1 op proszku do pieczenia
masa:
  • 1 op maku z Bakallandu
  • bakalie
  • rum
  • 1 jajko
 Przygotowanie:
  • jajka ucieramy z cukrem, dokładamy nasionka wanilii, stopniowo dosypując mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
  • po wymieszaniu jajek i mąki dolewamy roztopione masło i śmietanę.
  • Wyrabiamy ciasto i na ok 30 minut wkładamy do lodówki.
  • w międzyczasie przygotowujemy mak- masę makową łączymy z jajkiem i namoczonymi w rumie- najlepiej dzień wcześniej bakaliami. 
  • piekarnik ustawiamy na temp 180*C
  • Kwadratową formę do pieczenia ciasta smarujemy masłem i obsypujemy mąką, na spód wykładamy3/4 ciasta, na ciasto masę makową
  • pozostałą część ciasta wałkujemy i tniemy w paski o szerokości ok 1 cm 
  • układamy na makowcu naprzemiennie tworząc kratkę, smarujemy rozbełtanym żółtkiem
  • Pieczemy ok 30 minut- do momentu, aż kratka będzie miała piękny złoty kolor.

Podajemy posypany cukrem pudrem:)
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz