niedziela, 14 lipca 2013

PRL-owskie ptasie mleczko, czyli wspomnienie dzieciństwa

Składniki:
  • 5 serków homogenizowanych (op. 200g)


  • 4 galaretki- 2 zielone i dwie inne
polewa:
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 0,5 kubka cukru
  • 1 kubek mleka
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżeczki kakao 
Przygotowanie:

  • do dwóch serków dolewamy 2 galaretki tego samego koloru rozpuszczone w kubku wrzątku, dokładnie mieszamy.
  • potem kolejną galaretkę rozpuszczamy w 3/4  kubka wrzątku dolewamy do 1,5 opakowania serka i to samo powtarzamy z ostatnią galaretką.
  • Składniki polewy rozpuszczamy w garnku.
  • połowę masy czekoladowej wylewamy na wyłożoną folią spożywczą tortownicę, odstawiamy do lodówki, jak stężeje wykładamy zieloną masę i z powrotem do lodówki. Czynności powtarzamy i po trzeciej serowej warstwie wlewamy pozostałą polewę.
  • Wstawiamy do lodówki na ok. 2-3 godziny.Smacznego:)

P.S.

  • na spód również rewelacyjnie nadają się pokruszone z masłem herbatniki lub biszkopty polane mlekiem:)
  • banalnie proste, a jakie pyszne:)
  • Białą i czekoladową warstwę zrobicie w następujący sposób:
do białej dodajecie 3 łyżeczki żelatyny namoczone w 0,5 kubeczku wody i mieszacie
co czekoladowej podobnie, ale wcześniej mieszacie serek z 2 łyżkami kakao i 2 łyżkami cukru pudru:)