sobota, 10 sierpnia 2013

jogurtowy kurczak

Składniki:
na 2 porcje
  • 2 piersi z kurczaka
  • mały jogurt naturalny
  • papryka słodka
  • kurkuma
  • mięta
  • sól
  • pieprz
  • mix sałat- lodowej, rzymskiej, świeżego szpinaku i rukoli
  • pomidor
  • mozarella lub feta
przygotowanie:
  • kurczaka myjemy, oprószamy solą i pieprzem. przekładamy do miseczki i zalewamy jogurtem wymieszanym z kurkumą, papryką i mięta
  • wkładamy do lodówki na ok. pół godziny
  • w międzyczasie kroimy pomidora i ser, mieszamy z umytą i osuszoną sałatą
  • kurczaka wyjmujemy z lodówki i układamy na folii aluminiowej, tak aby udało nam się do zawinąć, zalewamy marynatą jogurtową i wstawiamy do nagrzanego na 180' piekarnika.
  • pieczemy w zależności od wielkości piersi 30-40 minut.
  • upieczoną pierś wyjmujemy z piekarnika kroimy w plasterki  i układamy na sałatce. Polewamy jogurtem. Serwujemy z pieczywem czosnkowym lub ziołową bagietką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz