Moja propozycja to kurczak, papryka najlepiej różnokolorowa, pieczarki i kukurydza...
A oto składniki:na 4 porcje
- 2 piersi z kurczaka
- 1 opakowanie 4 tortilli kukurydzianych lub pszennych
- 1 mała puszka słodkiej kukurydzy
- 1 papryka zółta,
- 1 papryka czerwona
- 15 dkg pieczarek
- 1 marchewka
- 1 kubek tartego sera cheddar lub edam
- oliwa z oliwek
- łyżka masła
- pieprz
- papryka słodka
- papryka ostra
- bazylia
- oregano
przygotowanie :
- kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w paseczki szerokości ok 1 cm, przekładamy do miseczki oprószamy solą, skrapiamy oliwą z oliwek, dosypujemy po łyżeczce papryki słodkiej, ostrej, bazylii oraz oregano. Do marynaty możemy także dolać odrobinę wina białego najlepiej półwytrawnego.
- tak przygotowanego kurczaka odstawiamy do lodówki na ok 30 minut.
- w międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki. Na patelnipodgrzewamy oliwę z odrobiną masła i podsmażamy pieczarki. Dzięki połączeniu masła i oliwy będą miały piękny złoty kolor.
- paprykę myjemy, kroimy w paseczki i układamy na folii aluminiowej, skrapiamy oliwą i wkładamy do nagrzanego do 200'C piekarnika, podsmażamy ok 15 minut
- marchewkę obieramy, kroimy w słupeczki, blanszujemy
- kurczaka wyjmujemy z lodówki i podsmażamy razem z marynatą na patelni
- tak przygotowane składniki układamy na pszennym placku posypujemy startym serem i przykrywamy drugą tortillą
- zawijamy w folię aluminiową i pieczemy ok 15 minut w 200'C.
- podajemy z sosem barbecue, śmietaną najlepiej kwaśną i sosem tysiąca wysp. PYCHOTA!!
P.S
- Tortilla jest idealną przekąską również na zimno, dlatego nada się do pracy, do szkoły lub na uczelnię oraz jako przekąska w Sylwestrową Noc:)