niedziela, 11 sierpnia 2013

Fioletowy Torcik Jagodowy

Składniki:
  • 500 g borówek amerykańskich
  • 1 kg mielonego twarogu
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 1 kieliszek białego rumu
  • 2 żółtka
  • 1 op biszkoptów
  • 1 op cukru z prawdziwą wanilią
  • Lub 1 laska wanilii
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 1 op kremówki



Przygotowanie:
  • Żółtka z cukrem ucieramy na puszystą masę w kąpieli wodnej. 2 szklanki sera odkładamy do osobnej miseczki, mieszamy z odrobiną cukru pudru i cukrem waniliowym.
  • galaretki rozpuszczamy w pół szklanki wody.
  • Ser ucieramy z cukrem waniliowym. Do masy serowej dolewamy ostudzoną galaretkę oraz masę z żółtek.
  • jagody blendujemy i dodajemy do masy serowej. 
  • czekoladę rozpuszczamy z rumem i łączymy z serem
  • Tak przygotowaną masę, przekładamy do tortownicy, na której spodzie układamy wcześniej biszkopty i serek z wanilią.
  • wstawiamy do lodówki na min. 1,5 godziny.
  • Dekorujemy ubitą śmietaną i jagodami:)
P.S
Biszkopty możemy polać odrobiną mleka, będą wtedy miękkie, a wierzch sernika możemy posypać jagodami, pokruszoną bezą upieczoną z pozostałych bialek lub zalać galaretką w dowolnym smaku
Smacznego
:)