piątek, 6 września 2013

Tiramisu, czyli poderwij mnie...

Składniki:
  •  4 jajka
  • 0,5 szkl cukru
  • szczypta soli
  • 500 g serka mascarpone
  • opakowanie podłużnych biszkoptów
  • 3/4 kubka kawy
  • 1/4 kubka dobrego białego wina
  • odrobina gorzkiego kakao
  •  łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:


  • oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy na puszystą masę z cukrem. Łączymy z serkiem.
  • ubijamy białka, obie masy łączymy.
  • świeżo zaparzoną kawę mieszamy z winem i w tej kąpieli moczymy biszkopty, które układamy jeden obok drugiego w foremce szklanej lub żaroodpornej, najlepiej prostokątnej lub kwadratowej. 
  • Wykładamy połowę kremu i powtarzamy warstwę z biszkoptów i nawierzch wykładamy pozostały krem. Wierzch oprószamy kakao
  • wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny.
Smacznego:)

P.S
aby kakao rozsypać równomiernie użyjcie sitka o drobnych oczkach i łyżeczki, aby rozetrzeć grudki,
a z serwowaniem deseru najlepiej poczekać jeden dzień, wtedy smakuje najlepiej.