sobota, 21 grudnia 2013

Wiśniowo-korzenne ciasto świąteczne





  • 100 g gorzkiej czekolady (70 $)
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 100 g maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 g kakao
  • Słoik (720 ml) wiśni
  • Opakowanie kisielu z czerwonych owoców
  • Kawałek cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżku
  • 250 ml mleka
  • Opakowanie musu waniliowego (na 250 ml mleka)
  • 1 łyżeczka cynamonu


  • Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/news-ciasto-swiateczne,nId,1075797?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
    Składniki
    ciasto:
    • 1 tabliczka czekolady
    • 3 jajka
    • 1 szklanka cukru
    • 1 szklanka mąki
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1/2 szkl kakao
    • cynamon
    nadzienie:
    • słoiczek wiśni
    • kisiel wiśniowy
    • 1 przyprawa do piernika
    • 400 g śmietany kremówki- 2 opakowania
    • 1/2 szklanki cukru
    • 2 łyżki żelatyny
    Przygotowanie:
    • czekoladę posiekać, białka ubić z dwiema łyżkami gorącej wody i połową cukru, dodać żółtka
    • mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao do masy jajecznej

    • dosypać czekoladę
    • wylać na balchę
    • piec w temp 180'C 10-15 minut
    • do wiśni wsypać kisiel oraz przyprawę do piernika, podgrzać i dokładnie wymieszać
    • kremówkę ubić na puszysty krem
    • po upieczeniu przekroić ciasto na dwa, przełożyć wiśniami, wierzch posmarować bitą śmietaną
    • posypać cynamonem
    • Smacznego:)
      Czekoladę posiekać. Jajka rozdzielić. Białka ubić z 2 łyżkami gorącej wody, dosypując 70 g cukru. Wmieszać żółtka. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać i dodać posiekaną czekoladę. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (32x39 cm) i wyrównać. Piec w 200 st. C przez 10-12 minut. Ciasto wybić na wilgotną ściereczkę, odstawić, aby ostygło.

      Wiśnie osączyć. Z soku z wiśni odlać 6 łyżek, wymieszać z kisielem, pozostały sok zagotować z anyżkiem, cynamonem i 30 g cukru. Gotować 2 minuty, wyjąć anyżek i dodać rozrobiony kisiel, wymieszać, dodać wiśnie, gotować 1 minutę. Ostudzić. Ciasto przeciąć, przełożyć kisielem, ostudzić. Przygotować mus waniliowy wg przepisu na opakowaniu. Nałożyć na ciasto, wyrównać. Odstawić na 1,5 h w chłodne miejsce. Dekoruj za pomocą szablonu w kształcie gwiazdki i cynamonu

      Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/news-ciasto-swiateczne,nId,1075797?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefoxcxz

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz