niedziela, 15 grudnia 2013

Cynamonowa rolada drożdżowa

Składniki:
Ciasto:
  • 1/4 kostki drożdży
  • 1/2 szkl cukru
  • szklanka mleka
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki masła
  • 2 szkl mąki krupczatki
  • 2 żółtka
Nadzienie:
  • 200g masy marcepanowej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kieliszek miodu pitnego
  • pół szklanki płatków migdałowych
  • 2 białka
  • pół opakowania cynamonu
 Przygotowanie:
  • drożdże ucieramy z cukrem, mleko podgrzewamy z cukrem waniliowym.
  • do ciepłego mleka dodajemy drożdże z cukrem
  • mąkę przesiewamy, robimy w niej dołek i wlewamy ciepły rozczyn drożdżowy
  • wbijamy żółtka i odstawiamy pod bawełnianą ściereczką na około 30 mnut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce
  • w międzyczasie przygotowujemy nadzienie- mieszamy wszystkie składniki na jednolitą masę
  • do ciast dosypujemy resztę mąki, wyrabiamy i rozwałkujemy na prostokąt grubości około 0,5 cm, smarujemy masą i zawiajamy w roladę
  • pieczemy w temp 180-190'cC przez ok. 30 minut
  • o upieczeniu obsypujemy pudrem lub płatkami migdałowymi, Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz