poniedziałek, 30 grudnia 2013

Sernik z bezą

Składniki:
masa serowa: 
  • 1 kg mielonego twarogu
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 1 cukier waniliowy
  • rodzynki
półkruchy spód:
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 kostki margaryny
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany
Przygotowanie:
  •  Składniki na ciasto mieszamy i wylepiamy blachę
  • Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli na pianę
  • Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dolewamy mleko, olej, wsypujemy budyń, cukier waniliowy oraz rodzynki, dodajemy ser.
  • Masę serową wylewamy na ciasto i pieczemy w temp. 160'C przez około 40 minut,
  • 10- 15 minut przed końcem pieczenia, kiedy ser już się zetnie wylewamy na wierzch pianę z białek.
  • Smacznego:)

P.S.
Do bezy można dodać wiórków kokosowych- z pewnością sprawi to że deser będzie ciekawszy i nabierze egzotycznego wyrazu, zwłaszcza kiedy do masy serowej dodacie prawdziwej wanilii i kawałków ananasa. Smacznego:)