wtorek, 18 marca 2014

Cytrynowe babeczki


Krem:
  • 0,5 szkl soku z cytryny
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 0,5 szkl cukru
  • 0,5 kostki masła
  • 1 łyżeczka skórki cytrynowej
Przygotowanie:
  • sok cytrynowy, jajka i żółtko z cukrem mieszamy w miseczce. Dodajemy pocięte w kosteczki masło i skórkę cytrynową, mieszamy. 
  • Ucieramy nad kąpielą wodną, czyli miskę z masą umieszczamy na rondelku z wodą gotującą się na małym ogniu. Stale i delikatnie mieszając, podgrzewamy przez 10-15 minut, aż masa stanie się puszysta, jasnożółta i gęsta. 
  • Zestawiamy miskę z ognia, studzimy, przecieramy przez sitko o drobnych oczkach i schłodzić krem w lodówce, aby pozbyć się z kremu drobinek ściętego białka.
Babeczki:
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 0,5 szkl cukru
  • 0,5 szkl mąki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,25 kostki masła
  • 1 łyżeczka skórki cytrynowej
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
Przygotowanie:
  • piekarnik rozgrzewamy do 175'C. 
  • jajka w skorupkach wkładamy do miski z jak najcieplejszą wodą z kranu. Dzięki takiemu trikowi jajka po ubiciu będą dłużej puszyste i nie klapną po dosypaniu mąki. Po kilku minutach wbijamy je do miski i ucieramy z cukrem za pomocą miksera przez 10-15 minut, aż masa zrobi się jasnożółta i puszysta. Przesiewamy do miski suche składniki. 
  • stopione masło, cukier waniliowy, skórkę i sok z cytryny mieszamy i odstawiamy na bok. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dosypujemy suche składniki. Dodajemy masło i mieszamy, chwilę tak aby składniki się połączyły. 
  • Rozkładamy ciasto biszkoptowe do foremek, pozostawiając ok. 1,5 centymetra, żeby babeczki rosnąc nie „wyszły” z foremek. Do każdej kokilki z ciastem nakładamy po łyżce kremu cytrynowego aby zapadł w głąb biszkoptowego ciasta. 
  • Pieczemy przez 20-25 minut, aż babeczki staną się lekko brązowe i sprężyste.
P.S.
Babeczki można posypać cukrem pudrem lub podawać z pozostałym kremem ozdobione borówkami amerykańskimi lub malinami- PYCHA!:)