wtorek, 11 marca 2014

Kurczak z jabłkami i żurawiną

Składniki:
  • 1 cały kurczak
  • 10 dkg suszonej żurawiny
  • 4 średnie jabłka
  • sól
  • pieprz
  • bazylia 
  • oregano
  • cynamon
  • oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z 0,5 cytryny
Sałatka:
  • 1 op rukoli
  • 0,5 szkl suszonej żurawiny
  • 1 jabłko
  • sok z 0,5 cytryny
  • 2 pomidory
  • 2 papryczki chili
  • 0,5 szkl oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
  • kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy oliwą, oprószamy solą, pieprzem i nacieramy czosnkiem.
  • jabłka obieramy, kroimy w ćwiarteczki, oprószamy bazylią i oregano oraz cnamonem, skrapiamy sokiem z cytryny, dosypujemy żurawiny
  • tak przygotowanym farszem nadziewamy naszego kurczaka- kilka kawałków jabłka możemy zostawić i zapiec osobno z podgotowanymi ziemniaczkami przez ok 20 minut, a potem podać razem z naszym kurczakiem
  • Kurczaka wkładamy do rękawa do pieczenia, wkładamy do brytfanny i wstawiamy do nagrzanego do 180'C piekarnika i pieczemy około 1-1,5 godziny
  • W międzyczasie przygotowujemy sałatkę- rukolę myjemy i osuszamy. Wsypujemy do miski, razem z żurawiną. Jabłko myjemy i ścieramy ze skórką na tarce o szerokich oczkach. Wyciskamy na starte jabłko sok z cytryny. Wsypujemy do rukoli. Papryczki kroimy na cieniutkie plasterki i dodajemy do oliwy, podobnie jak sól i pieprz.
  • kurczaka podajemy z zapiekanymi ziemniaczkami i wiosenną sałatką. Smacznego:)