- 1 cały kurczak
- 10 dkg suszonej żurawiny
- 4 średnie jabłka
- sól
- pieprz
- bazylia
- oregano
- cynamon
- oliwa z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- sok z 0,5 cytryny
Sałatka:
- 1 op rukoli
- 0,5 szkl suszonej żurawiny
- 1 jabłko
- sok z 0,5 cytryny
- 2 pomidory
- 2 papryczki chili
- 0,5 szkl oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy oliwą, oprószamy solą, pieprzem i nacieramy czosnkiem.
- jabłka obieramy, kroimy w ćwiarteczki, oprószamy bazylią i oregano oraz cnamonem, skrapiamy sokiem z cytryny, dosypujemy żurawiny
- tak przygotowanym farszem nadziewamy naszego kurczaka- kilka kawałków jabłka możemy zostawić i zapiec osobno z podgotowanymi ziemniaczkami przez ok 20 minut, a potem podać razem z naszym kurczakiem
- Kurczaka wkładamy do rękawa do pieczenia, wkładamy do brytfanny i wstawiamy do nagrzanego do 180'C piekarnika i pieczemy około 1-1,5 godziny
- W międzyczasie przygotowujemy sałatkę- rukolę myjemy i osuszamy. Wsypujemy do miski, razem z żurawiną. Jabłko myjemy i ścieramy ze skórką na tarce o szerokich oczkach. Wyciskamy na starte jabłko sok z cytryny. Wsypujemy do rukoli. Papryczki kroimy na cieniutkie plasterki i dodajemy do oliwy, podobnie jak sól i pieprz.
- kurczaka podajemy z zapiekanymi ziemniaczkami i wiosenną sałatką. Smacznego:)
