niedziela, 23 marca 2014

Sałatka z makaronem ryżowym

Składniki:
na 4 porcje

  • 1 op rukoli
  • 1 marchewka
  • 1 brokuł
  • 0,5 kubka sera typu parmezan
  • 0,5 kubka orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 4 udka z kurczaka
  • 1 op makaronu ryżowego

sos:
  • 1 papryczka chili
  • 0,5 kubka wrzątku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka miodu
  • pieprz
Przygotowanie:
  • marchewkę obieramy, kroimy w piórka, brokuła myjemy i rozdzielamy na mniejsze różyczki, blanszujemy
  • udka nacieramy solą i pieprzem, wrzucamy do rękawa i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C na ok 30 min 
  • cukier wsypujemy na gorącą patelnię, lekko karmelizujemy, wrzucamy orzeszki.
  • papryczkę siekamy, wrzucamy do kubka z wrzątkiem, dodajemy sól, pieprz i paprykę oraz miód, mieszamy energicznie. 
  • rukolę wsypujemy do miski, dodajemy zblanszowane marchewkę i brokuł, parmezan ścieramy na tarce o grubych oczkach, dosypujemy gorące orzeszki, polewamy sosem.
  • upieczone udka oddzielamy od kostek
  • makaron przyrządzamy wg receptury z opakowania- czyli wrzucamy na 3 minuty do wrzątku
  • na talerze nakładamy porcję sałatki, odrobinę makaronu i mięso z udek.
  • Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz