na 4 porcje
- 1 op rukoli
- 1 marchewka
- 1 brokuł
- 0,5 kubka sera typu parmezan
- 0,5 kubka orzeszków ziemnych
- 2 łyżki brązowego cukru
- 4 udka z kurczaka
- 1 op makaronu ryżowego

sos:
- 1 papryczka chili
- 0,5 kubka wrzątku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka miodu
- pieprz
Przygotowanie:
- marchewkę obieramy, kroimy w piórka, brokuła myjemy i rozdzielamy na mniejsze różyczki, blanszujemy
- udka nacieramy solą i pieprzem, wrzucamy do rękawa i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C na ok 30 min
- cukier wsypujemy na gorącą patelnię, lekko karmelizujemy, wrzucamy orzeszki.
- papryczkę siekamy, wrzucamy do kubka z wrzątkiem, dodajemy sól, pieprz i paprykę oraz miód, mieszamy energicznie.
- rukolę wsypujemy do miski, dodajemy zblanszowane marchewkę i brokuł, parmezan ścieramy na tarce o grubych oczkach, dosypujemy gorące orzeszki, polewamy sosem.
- upieczone udka oddzielamy od kostek
- makaron przyrządzamy wg receptury z opakowania- czyli wrzucamy na 3 minuty do wrzątku
- na talerze nakładamy porcję sałatki, odrobinę makaronu i mięso z udek.
- Smacznego!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz