piątek, 21 marca 2014

Wiosenne placuszki jęczmienne

Składniki:
  • 1 kubek kaszy jęczmiennej lub 1 torebka
  • 1 kubek wody
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek z dymką
  • 0,5 kubka tartego parmezanu
  • 1 jajko
  • 1,5 kubka mleka
  • kubek mąki
Przygotowanie:
  • kaszę płuczemy pod bieżącą wodą zalewamy kubkiem wody i mleka, gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut- aż będzie miękka, ale nie rozgotowana, doprawiamy odrobiną soli
  • mleko i mąkę mieszamy z jajkiem. Dodajemy ugotowaną kaszę
  • Szczypiorek razem z dymką siekamy, parmezan ścieramy, dodajemy do masy 
  • Smażymy na oleju rzepakowym na złoty kolor. Smacznego!
P.S
  • Aby podkreślić wiosenny charakter placuszków podajemy je z sałatka z rukoli lub dipem z awokado, posypane tartym parmezanem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz