czwartek, 17 kwietnia 2014

Indyk z brzoskwiniowo- pieprzowym sosem

Składniki:

  • 2 łyżeczki kolendry
  • 2 łyżeczki anyżu
  • 2 łyżeczki pieprzu czarnego w ziarenkach
  • 1 papryczka chili
  • skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sól
  • 2 łyżeczki świeżego imbiru
  • 1 łyżka oleju
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 filet z indyka



Przygotowanie:
  • kolendrę i anyż prażymy na suchej patelni. Wrzucamy do moździerza razem z pozostałymi przyprawami, dolewamy olej, ścieramy imbir. Nacieramy filet, wstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę
  • wsadzamy do rękawa razem z odsączonymi brzoskwiniami. Zapiekamy ok 40 minut.
  • po upieczeniu brzoskwinie razem z sosem spod mięsa blendujemy na sos.
  • podajemy z puree i sosem brzoskwiniowym.