- 1kg sera
- 5 jajek
- 5 łyżek kaszy manny
- 5 łyżek kwaśnej śmietany
- 5 łyżek masła
- 1 kubek cukru
- 1 budyń waniliowy
- 1 budyń czekoladowy
- 2 tabliczki czekolady z zawartością min 70% kakao
Przygotowanie:
- 1 tabliczkę czekolady topimy w kąpieli wodnej, drugą siekamy na wiórki
- masło ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy ser, kaszkę i śmietanę, kolejno wbijamy jajka.
- masę dzielimy na dwie części-do jednej wsypujemy budyń waniliowy, do drugiej czekoladowy oraz roztopioną czekoladę, a także posiekane pól tabliczki czekolady
- masy wylewamy do tortownicy- jako spodu można użyć pokruszonych herbatników- najpierw ciemną potem jasną, pieczemy około 40 minut w temp 180-200*C
- po upieczeniu, posypujemy pozostałą czekoladą i zostawiamy w ciepłym piekarniku.
- podajemy oprószony kakao. Smacznego:)

- jeśli wolicie słodkie ciasto do jasnej masy dodajcie roztopioną białą czekoladę, bądź zastąpcie czekoladę gorzką- mleczną
- jest idealny także na czekoladowym spodzie;)
- możemy je także posmarować musem czekoladowym i oblać czekoladą :)