sobota, 26 kwietnia 2014

Sernik kapitański

Składniki:
  • 1 kubek orzechów włoskich
  • 1 kubek migdałów
  • 0,5 kubka rodzynek
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 kg mielonego twarogu
  • 3 dkg drożdży
  • 2 łyżki mleka
  • 1 szkl cukru pudru
  • 7 jajek
  • cukier waniliowy
  • 0,5 kostki masła
Przygotowanie:
  • Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy na puszystą masę z cukrem
    i masłem, drożdże rozcieramy w mleku z łyżką cukru.
  • Z białek ubijamy pianę. Jedno możemy ubić osobno z cukrem pudrem i sokiem z 1 cytryny na lukier do dekoracji.
  • Do sera dokładamy żółtka, cukier waniliowy, bakalie i zaczyn drożdżowy. Energicznie mieszamy, po czym delikatnie dokładamy białka
  • Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy masę. Pieczemy ok 50 minut w temp 200"C.
  • Smacznego!
P.S.
  • Gotowy sernik zostawiamy do ostudzenia w piekarniku, aby nie opadł. Gotowy możemy polać czekoladą, lukrem lub oprószyć cukrem pudrem